Hlavní obsah

Klatovský Pavilon skla zve na večerní komentovanou prohlídku Zářící uranové sklo

Novinky, Hana Jakubčíková Sádlíková

V pátek 11. října v Pavilonu skla v Klatovech proběhne poslední letošní oblíbená večerní komentovaná prohlídka stálé expozice pavilonu, při které se pod UV paprsky rozzáří exponáty barvené sloučeninami uranu.

Foto: Hana Jakubčíková Sádlíková

Klatovský Pavilon skla zve na poslední z letošních tří velmi oblíbených večerních komentovaných prohlídek zaměřených na uranová skla v expozici

Článek

„Srdečně zveme na poslední letošní komentovanou prohlídku Zářící uranové sklo, která bude obohacena o uranová skla z doby kolem poloviny 19. století v aktuální výstavě Alabastrové sklo ze Šumavy. Tam je uranu hodně, takže tato podzimní večerní prohlídka bude na světelné efekty o něco bohatší. Prohlídka začne v 18.30 hodin jako obvykle krátkou přednáškou o historii uranového skla. Potom v pavilonu ztlumíme světla a pod UV paprsky se rozsvítí uranová skla,” zve kurátorka Pavilonu skla PhDr. Jitka Lněničková

Zářící uranové sklo promění PASK v Las Vegas

„Pravidelně každý rok děláme několik večerních prohlídek, které se jmenují Zářící uranové sklo. Protože tady v expozici je spousta uranových skel, která za běžného světla vidíte jako normální skla. Ale teprve večer, když je tma, proto já vždy kontroluji, kdy zapadá slunce, a když je úplná tma, my zhasneme v pavilonu a rozsvítíme UV lampičky, tak se nám tady ve vitrínách rozsvítí takové Las Vegas, protože uranové sklo pod UV světlem skutečně září. Je to takové zelenavé záření, které skýtá velmi neobvyklé efekty. Sklo jakoby mění svůj charakter a pod UV paprsky také některé dekory více vyniknou.

A protože uranové sklo je málo známé, tak uvádíme komentovanou prohlídku asi dvacetiminutovou přednáškou o jeho podstatě a historii. Tady vyprávím třeba o tom, že uranové sklo se hodně vyrábělo v první polovině 19. století v šumavských sklárnách,” dále prozradila Jitka Lněničková.

Večerní komentované prohlídky v Pavilonu skla jsou velmi oblíbené. „Jednak je v PASKu skoro tma, a to už samo o sobě dává prostoru jinou, takovou tajemnou atmosféru, a navíc tu září ve vitrínách skla. Nesvítí, doslova září! A tak tu chodíme po expozici a lidé si svítí na uranová skla. V těch chvílích se dospělí lidé chovají trochu jako malé děti a jsou naprosto nadšení, když se jim v proudu světla nějaká váza rozzáří. A slyšíte kolem třeba: „Jé, hele, tady se to rozsvítilo a támhle taky kousek svítí!"

A tak se snažíme návštěvníkům vyjít vstříc a občas tyto prohlídky děláme, asi tak třikrát do roka. První letošní byla v pátek 22. února, druhou jsme měli v sobotu 13. července o klatovské pouti a poslední letošní jsme naplánovali právě na dnešní den, pátek 11. října, a právě ta bude vylepšená o skla ve výstavě,” dodala PhDr. Jitka Lněničková.

Reklama

Výběr článků

Načítám