Hlavní obsah

Klatovský Pavilon skla navštěvuje celý svět, říká kurátorka Jitka Lněničková

Novinky, Hana Jakubčíková Sádlíková

K pátému výročí otevření Pavilonu skla v Klatovech byla připravena na víkend 7. až 8. září velká akce s názvem Skleněný karafiát. Spojilo se v ní sklo a jeden ze symbolů Klatov - karafiát. Co se všechno v rámci akce v pavilonu a jeho zahradě odehrávalo, na to jsme se zeptali kurátorky PASKu PhDr. Jitky Lněničkové.

Foto: Hana Jakubčíková Sádlíková

K pátému výročí otevření Pavilonu skla v Klatovech byla připravena na víkend 7.- 8. září velká akce, jaká se kdy v pavilonu odehrála SKLENĚNÝ KARAFIÁT

Článek

Můžete zhodnotit vaši akci? 

Zájem byl opravdu velký. Pro nás je vždy úplně nejkrásnější, když jsou lidé spokojení. A tady jsou děti spokojené, rodiče jsou spokojení. Všichni si udělali nějaké krásné věci, ještě se podívali, jak se fouká a tvaruje sklo. Bylo to vylepšené o to, že se mohli koukat, jak se tvoří původní designy a umělecká díla, protože my jsme tuto akci připravili ve spolupráci se studenty a pedagogy Vysoké školy uměleckoprůmyslové z Prahy z Ateliéru skla Ronyho Plesla, jejichž práce jsou letos v létě v pavilonu k vidění. A studenti připravili zcela nové a invenční návrhy inspirované klatovským karafiátem.

Pro nás je strašně důležité, že za těch pět let přišly do PASKu desítky tisíc lidí, a že se nám vracejí na akce, na výstavy, vracejí se i do stálé expozice. Návštěvníci k nám přijíždějí opravdu z celého světa. Jsem moc ráda, že Pavilon skla žije, že žije s městem, žije i s celou Českou republikou, protože už si získal určitou prestiž.

Na vaši akci přijel i Zdeněk Kunc se svou sklářskou pecí... 

Zdeněk Kunc přijel se svou mobilní sklářskou pecí z Radvance u Nového Boru a před pavilonem ze žhavé skloviny vznikaly skleněné květy a další předměty inspirované klatovským karafiátem. Přijel se svými třemi kolegy, kteří pomáhali studentům s realizací jejich návrhů a výsledky jsou tak společným dílem mladých umělců a sklářů. Zdeněk Kunc už tady byl loni a letos jsme se s ním dohodli, že opět, protože jej s pavilonem spojuje i stálá spolupráce. Vyrobil a bude pro nás vyrábět skleněné karafiáty, které od dnešního dne v pavilonu prodáváme. A máme je v mnoha barevných kombinacích, které vycházejí ze skutečných klatovských karafiátů. Vše je takové symbolické.

Co se stane s díly, která studenti vytvořili?

Budou vydražena ve prospěch charity v rámci klatovského vánočního bazaru, tady se ještě musíme dohodnout na postupu, protože těch děl je několik desítek. Ale my, studenti i skláři jsme rádi, že tímto projektem můžeme přispět na dobrou věc. Vlastně se opakuje situace z loňského roku, kdy do vánočního bazaru šla skleněná Klatovská madona, která vznikla také u nás na zahradě PASKu.

Ale ti, kdo se o víkendu vypravili do Pavilonu skla, se nemuseli jen dívat...  

Máte pravdu. Byl zde připravený bohatý doprovodný program tvůrčích dílen, při kterém si návštěvníci mohli ve spolupráci se studenty a lektorkami PASKu vytvořit ze skla nebo na skle různými technikami vlastní díla inspirovaná klatovským karafiátem. V tvůrčích dílnách pracovali společně děti s rodiči i samotní dospělí. Tradičně jsme zde měli práci s korálky. Nemohli jsme vynechat ani oblíbenou podmalbu a malování barvami na sklo. Největším hitem a novinkou bylo rytí skla gravírovacím perem, do kterého se zapojili prakticky všichni od dětí školkovského věku až po dědečky a babičky. Je to jednoduché a velmi efektní. Každý mohl rozvinout vlastní tvůrčí síly, nebo použít připravené nejrůznější předlohy a šablony s tematikou karafiátů.

Reklama

Výběr článků

Načítám