Hlavní obsah

Klatovský Pavilon skla láká na výstavu Secesní přípitek vínem. Většina exponátů se představuje poprvé

Novinky, Hana Jakubčíková Sádlíková

Secesní přípitek vínem – tak se jmenuje unikátní výstava, která byla slavnostně zahájena 26. září v Pavilonu skla PASK v Klatovech a k vidění bude do 10. února 2019. Proč by si lidé neměli nechat tuto výstavu ujít, nám prozradila kurátorka výstavy PhDr. Jitka Lněničková.

Foto: Hana Jakubčíková Sádlíková

Klatovský Pavilon skla láká na výstavu Secesní přípitek vínem. Většina exponátů na výstavě je veřejnosti představována úplně poprvé

Článek

Můžete nám představit vaši výstavu?

Elegantní secesní nápojové sklo, navrhované často slavnými výtvarníky a architekty, patří ke skvělým dokladům kultury stolování kolem roku 1900. Výstava pohárů na víno z produkce především šumavských skláren byla připravena ve spolupráci se Státním zámkem Vimperk a soukromými sběrateli.

Většina exponátů je veřejnosti představována úplně poprvé. Ve stálé expozici výrobků firmy Johanna Lötze vdova najdeme jen několik pohárů na víno a nápojových souprav. Firma Lötz se na tento sortiment v posledních desetiletích 19. a v první polovině 20. století příliš neorientovala a k hlavním součástem výrobního programu patřily především vázy, mísy, komponenty svítidel atd. A tak je výstava Secesní přípitek vínem svého druhu doplněním naší stálé expozice, protože představuje produkci firem, které se kolem roku 1900 na nápojové sklo orientovaly jako na významnou součást své výroby.

Byla to zejména firma Johanna Meyra synovec ve Vimperku na Šumavě, jejíž produkce luxusního nápojového skla patřila v té době k nejlepším. Je tak jen logické, že právě její poháry na víno celé výstavě dominují. Návštěvníci zde mohou vidět křehké malované poháry ve stylu florální secese, kde je zřetelná inspirace přírodou, takže číšky vypadají jako tak trochu snové květy na stoncích, jako by to byly rozkvetlé květiny, z kterých se pije. Malby na tenkostěnných sklech jsou nádherně provedené a přiznám se, že jsem se bála je i transportovat, protože jsou strašně křehké.

Co ukazují další výstavní vitríny?

Je to takový průřez secesního nápojového skla a jde o soubor, jaký zatím nebyl nikdy pohromadě vystaven. Mimořádně zajímavé jsou poháry se zatavenými kousky barevného skla doplněnými malbou a rytinou (z produkce firmy Meyr). Dále jsou to skla ve stylu geometrické secese podle návrhů architektů z okruhu Wiener Werkstätte (Kolomana Mosera, Josefa Hoffmanna, Otto Prutchera) a hutní varianty firmy inspirované pracemi těchto umělců.

Která z číší je pro vás naprostý unikát?

Unikátů je tu víc, ale pro mě je to asi jeden z pohárů podle návrhu Josefa Hoffmanna z roku 1910. Na něm je velice jemná rytina drobných andílků. Další unikátní věcí je asi jedna celá vitrína, ve které jsou vystaveny poháry podle návrhů Otto Prutchera z let 1907 – 09. To jsou luxusní záležitosti té doby i současnosti – takový TOP tehdejšího sklářství. Zajímavou součástí výstavy jsou také jednoduchá, jen zlatými okraji zdobená skla zhotovená v Čechách pro vídeňskou firmu Lobmeyr, u nichž se secesní inspirace projevuje jen ve tvarech.

Výroba nápojového skla na víno byla kolem roku 1900 a v prvním desetiletí 20. století velmi různorodá a výstava představuje také skla, u kterých se secesní vlivy odrážejí např. jen v provedení rytého dekoru; rovněž nepomíjí ani výrobu broušeného skla. Výstava tak představuje na několika desítkách skel a doprovodném obrazovém materiálu výrobu nápojového skla v českých zemích v době kolem roku 1900. A ukazuje také mistrovství českých sklářů v době secese.

Reklama

Výběr článků

Načítám