Hlavní obsah

Klatovský klášterní bazar je milionářem. Osmý ročník charitativní akce vynesl fantastickou částku

Novinky, Hana Jakubčíková Sádlíková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Před bývalým dominikánským klášterem v Klatovech se v sobotu 8. prosince konal Klatovský klášterní bazar - VIII. ročník charitativní akce. Výtěžek z něj tentokrát poputuje na podporu seniorů.

Foto: Hana Jakubčíková Sádlíková

Dražbu vedl místostarosta Klatov Ing. Martin Kříž a předsedkyně Klatovského okrašlovacího spolku Pavla Mikulášová

Článek

„Výtěžek z bazaru půjde na nákup aktivizačních a rehabilitačních pomůcek v domovech pro seniory v Klatovech a Újezdci. Půjde o stroje, na kterých budou senioři cvičit a zároveň budou putovat po různých městech díky obrazovce, která bude umístěna před nimi. Je to velmi oblíbená záležitost a senioři v jiných domovech si to velmi pochvalují," řekl po akci místostarosta Klatov Martin Kříž.

Finance na nákup strojů bylo možné poskytnout nákupem v jednotlivých stáncích, zasláním určité částky na transparentní účet nebo také při dražbě, která je již tradiční součástí akce.

„Měli jsme v dražbě dvanáct hodnotných předmětů. Vyzdvihl bych sošku Madony od klatovského keramika Gustava Fifky, kterou posvětil biskup plzeňský Tomáš Holub a biskup diecéze Regensburg Rudolf Voderholzer. Zajímavostí byla i skleněná Panna Maria Klatovská, která byla vytvořena v květnu při sklářské akci na zahradě Pavilonu skla. Gustav Fifka do dražby věnoval i klatovský betlém – opět nádherná záležitost. Pro milovníky sportu jsme měli basketbalový dres s podpisy reprezentantů a také bundu snowboardistky Evy Samkové s podpisem. Předmětů bylo mnohem více. Tradičně už máme uzenou kýtu, adventní věnec, dort a podobně," popsal dražbu místostarosta Martin Kříž.

Organizaci Klatovského klášterního bazaru má na starosti Pavla Mikulášová. „Náš Klatovský okrašlovací spolek podporuje Klatovský klášterní bazar již od druhého ročníku. Každoročně tu máme stánek, ve kterém prodáváme své výrobky – zelnou polévku, punč, marmelády, nakládané sýry, paštiky, pečené výrobky, šťávy, dekorativní a rukodělné výrobky a spoustu dalších pochutin.

Výtěžky z tohoto prodeje pravidelně věnujeme na bazarový účet, jedná se o zajímavé částky přesahující dvacet tisíc korun. Stejně tomu tak bude i v letošním roce. Kromě toho jsme při dražbě vydražily keramický betlém Gustava Fifky za 9100 korun, i tato částka tedy přibude od našeho spolku na bazarový účet. Betlém chceme každoročně vystavovat, aby si ho mohla prohlédnout klatovská veřejnost," informovala předsedkyně Klatovského okrašlovacího spolku Pavla Mikulášová.

"Při dražbě jsme získali 33 200 korun. Od našich sponzorů jsme obdrželi finanční částky přesahující 30 000 korun. Z prodeje ve stáncích Klatovského okrašlovacího spolku, Města Klatovy, klatovského Domu dětí a mládeže a ROTARY CLUBU přibude dalších více než 40 000 korun, a tak celková částka zřejmě přesáhne 100 000 korun,” řekla Mikulášová.

Za uplynulých sedm roků se podařilo získat 931 000 korun. „Když k tomu připočteme již zmíněných sto tisíc za letošní ročník, dostáváme se na částku přesahující jeden milión korun, což je neuvěřitelné. Stejně skvělé je i to, že se Klatovský klášterní bazar stal akcí, kterou občané města i podnikatelé podporují, přispívají na dobročinnost. Jsme velmi rádi, že je to místo, kde se lidé rádi v předvánočním období setkávají," dodala Mikulášová.

Reklama

Výběr článků

Načítám