Hlavní obsah

Klatovská výstava TGM a Armáda láká stovky návštěvníků

Novinky, Hana Jakubčíková Sádlíková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Až do 26. října lze v galerii Atrium KD v Klatovech navštívit výstavu s názvem TGM a Armáda - výstavu k 100. výročí založení republiky.

Foto: Hana Jakubčíková Sádlíková

Zprava generál ve výslužbě PhDr. Jan Duchek a bývalý náčelník Generálního štábu AČR armádní generál Josef Bečvář

Článek

Výstavu pořádají Městské kulturní středisko Klatovy, Město Klatovy, VHÚ Praha, AČR, Klub 3. armády Klatovy, Československá obec legionářská, Rota Nazdar, Klub vojenské historie posádkového velitelství v Dobřanech a Vlastivědné muzeum Dr. Hostaše v Klatovech.

Výstava byla slavnostně otevřena v podvečer 13. září. Během prvního týdne expozici v galerii Atrium navštívilo přes 400 spokojených návštěvníků. Byl mezi nimi i generál ve výslužbě PhDr. Jan Duchek z Klatov.

„Ta výstava je velice pěkná a přímo vybízí k pár poznámkám. Spoluautorem výstavy je Klub 3. americké armády, který vede Miloš Ryneš. Když se po výstavě rozhlédnete, tak zjistíte, že ten klub vytvořil docela podstatnou část. Každý druhý člověk by si Klub 3. americké armády představil jako pár mládenců, kteří si opatřili originály nebo repliky amerických uniforem, nějaké nášivky divize Indiánů a další relikvie, pořídili si džípa a jezdí jednou za rok na Zhůří položit kytku k pomníčku padlých amerických vojáků nebo si občas jdou ´zablbnout´ někam do lesa a hrajou si na vojáky. Ale to je hluboký omyl!

Klub pod vedením pana Ryneše dělá úžasnou práci s obrovským přesahem, která daleko, daleko překračuje téma 3. americké armády, po níž je pojmenován. Nedávno zde, v těchto prostorách, klub instaloval velmi pěknou výstavu o Heydrichiádě, potom to byla také velice pěkná výstava o letcích na západě. To jsou aktivity daleko širší, než k jakým by odkazoval název klubu. Tak to je moje první poznámka.

Druhá poznámka se dotýká dnešního tématu Masaryk a Armáda. To je téma nesmírně aktuální. Bezpečnostní rizika současného světa bohužel narůstají a my jsme v situaci, kdy byla zrušena základní vojenská služba, branná výchova na školách, kdy poslední řádně vycvičený „záložák" je bezmála v důchodovém věku a armáda je na počtech, kdy by stěží přikryla jeden směr na státní hranici. Část společnosti se stále ještě dívá na vojáky nebo příslušníky policie jako na „gumy", „zelené mozky", jako na majora Terazky z Černých baronů...

Přitom Masaryk, který byl bytostný demokrat a výsostný intelektuál, tak první co pochopil, když chtěl budovat stát, byla potřeba ozbrojené síly, potřeba armády. Vždyť to byly legie, bez kterých by sotva vznikl samostatný stát. A o tom vlastně vypovídá i tato výstava. Masaryk do vysokého věku jezdil na koni, oblékal se polovojenským způsobem, nosil rajtky, vysoké boty, brigadýrku s trikolorou… Zkrátka vždy dával jednoznačně najevo svůj poměr k ozbrojeným silám. A to je věc, kterou autoři výstavy pochopili a za kterou jim patří velké uznání a dík," řekl k výstavě ´generál ve výslužbě PhDr. Jan Duchek.

Výstava TGM a Armáda má bohatý doprovodný program. Součástí výstavy jsou i tematické přednášky před atriem KD. V pátek 12. října v 17.00 hodin to bude přednáška s názvem Českoslovenští legionáři 1914 – 1920, kterou povede Petr Tolar.

Vstupné na výstavu je dobrovolné.

Reklama

Výběr článků

Načítám