Hlavní obsah

Klatovská pouť a 25. ročník Mezinárodního folklorního festivalu přilákaly tisíce lidí

Novinky, Hana Jakubčíková Sádlíková

Atmosféru nabitou zážitky nabídly v uplynulých dnech svým obyvatelům a návštěvníkům Klatovy, třiadvacetitisícové město pod Černou věží. V pátek zahájené třídenní slavnosti vyvrcholily v neděli. Mimořádně pestrý program klatovské poutě nabídl každému něco.

Foto: Hana Jakubčíková Sádlíková

Jubilejní 25. ročník Mezinárodního folklorního festivalu v Klatovech nabídl krásné písně, tance a bohatství krojů

Článek

Tradiční klatovskou pouť navštívily v průběhu tří dnů tisíce lidí. Město jim toho nabídlo v jednom balení hodně. Folklor, skvělou zábavu, fantastické počasí, špičkovou dechovku, vynikající pochoutky, výstavu klatovských karafiátů a řadu kulturních a zábavních akcí včetně bohoslužeb a průvodu městem s obrazem Panny Marie Klatovské. Nejvíce živo bylo na klatovském náměstí Míru, na Erbenově náměstí a v Plánické ulici.

Nejvíce však zajímal návštěvníky tradiční poutě jubilejní 25. ročník Mezinárodního folklorního festivalu. Jeho program byl pestrý. Na dvou pódiích, na náměstí Míru a v areálu AUTO Nejdl, se za pátek, sobotu a neděli vystřídalo devět folklorních souborů.

Vystoupil zde folklorní soubor Kelmiküla z Estonska, folklorní soubor Mystkowianie z Polska a taneční skupina Nuestras Raíces z Argentiny. Zpestřením byl i speciální host pátečního večera – cimbálová muzika Friška Popfolklorní, která předvedla netradiční spojení lidové písně s hvězdou české populární hudby VOXELem.

Do Klatov zavítali i Všetečníci z Bratislavy, Folklorní soubor Kysučan z Čadce, Národopisný spolek Pálava z Mikulova. Nechyběl ani Dětský folklorní soubor Šumavánek a zlatým hřebem pak bylo vystoupení místního Folklorního souboru Šumava, který vznikl v roce 1956 v Klatovech.

„Čtvrt století Mezinárodního folklorního festivalu. Myslím si, že teď je ten okamžik, kdy bych měla zavzpomínat na těch 25 let, co festival funguje. Asi někteří z vás budete vědět, že moje babička Irena Valentová založila festival a 19 let ho úspěšně vedla a z ničeho vytvořila akci s takovou reputací, že z ní až do dneška čerpáme. A já asi nemůžu nijak víc poděkovat, než v této chvíli říct: Děkuji všem, kteří pomáhali mojí babičce v tom, aby festival dostali tam, kde je teď. A moc bych chtěla poděkovat i těm, kteří pomáhají teď mně,” řekla v průběhu slavnostního zahájení festivalu ředitelka MFF Klatovy Mgr. Denisa Valentová.

„Před týdnem se mě moderátor ptal: Když máte těch pětadvacet let, budete dalších 25 let festival organizovat? A mně se udělalo špatně, protože jsem si vzpomněla na ty večery, kdy dělám vyúčtování. Zde bych chtěla moc poděkovat kamarádce Olince za to, že mi pomáhá, protože mě vždy z toho bolí břicho, jestli to vyjde. Takže asi bych to řekla tak: Jakmile jednou začnete dělat folklorní festival, tak nemůžete přestat... Nevím, jestli dalších pětadvacet let zvládnu dělat Mezinárodní folklorní festival, ale slibuji, že se budu snažit co nejvíc, a ti lidé, co mi pomáhali, tak buď přestali a vzpomínají na to do konce života, nebo jsou tu stále se mnou. A já bych teď chtěla moc poděkovat těm, co tu jsou se mnou, a pozvat je sem na podium, protože to stojí za to vidět plné náměstí lidí, jako ho vidím teď já. Takže pojďte! Všichni ti, co se letos starají o soubory, co tady pomáhali dávat lavičky...

Chci poděkovat letošním moderátorům folklorního festivalu Jindřichu Pletichovi a Janu Šimůnkovi, protože jsou skvělí. A také moc děkuji mojí sestře a mému příteli,“ dodala ředitelka MFF Denisa Valentová.

Reklama

Výběr článků

Načítám