Hlavní obsah

Klatovská galerie Atrium láká na výstavu unikátních fotografií NP Šumava

Novinky, Hana Jakubčíková Sádlíková

Ve čtvrtek 14. června se v galerii Atrium kulturního domu v Klatovech konala slavnostní vernisáž, která otevřela výstavu s názvem Pod hladinou (podvodní svět) a Zblízka (makrofotografie). Výstava unikátních fotografií NP Šumava bude k vidění do 4. července v pracovní dny od 9 do 16 hodin.

Foto: Hana Jakubčíková Sádlíková

Slavnostní vernisáž výstavy Pod hladinou a Zblízka

Článek

Podvodní svět na Šumavě je stejně krásný, tajemný, ale zároveň i křehký, podobně jako na souši. Díky podvodním fotografiím Petra Hůly do něj můžete nahlédnout, stejně jako můžete obdivovat krásy „miniaturního“ světa, který makroobjektivem zachytili zaměstnanci správy NP Šumava Dana Zývalová a Václav Hřebek.

„Výstava je soubor dvou druhů fotografií. Jedny fotografie, které nafotil podvodní fotograf Petr Hůla, představuje život pod hladinami řek, potoků a ledovcových jezer, které na Šumavě jsou. Život pod hladinou není moc bohatý z toho důvodu, protože voda na Šumavě je stejně, jako jsou podmínky na Šumavě, extrémní, tak voda je také především hodně kyselá. Takže života tam není moc, ale o to je zajímavější. A podívat se pod hladinu, když my nemáme možnost, a i kdyby možná jsme se pod hladinu ponořili, moc z toho neuvidíme. Ale Petr Hůla svým fotoaparátem a díky svému umění nám představí např. perlorodky, vzácné živočichy, pstruhy, různé podvodní květiny. Takže život na jeho fotografiích pod hladinou je opravdu velmi bohatý,“ představil první část výstavy mluvčí Správy NP Šumava Jan Dvořák.

Druhá část výstavy s názvem Zblízka představuje Šumavu na makrofotografiích. "Je to vlastně pohled, který člověk běžným okem úplně nevidí. Ty makrofotografie představí opravdu malé organismy nebo zvířátka, takovou doslova havěť... Třeba mravence. Kde máme najednou možnost vidět mravence obrovského, nebo třeba květiny, které jsou hodně zblízka. Takže výstava vyniká především barevností a myslím si, že leckdy člověk, kdyby si nepřečetl popisek u fotografie, ani neví, na co se dívá. Na této výstavě se podíleli lidé z řad zaměstnanců NP Šumava - Dana Zývalová a Václav Hřebek. Například Dana Zývalová je vedoucí Informačního střediska na Kvildě, čili fotografování je jejím velkým koníčkem. Ale umí to velmi dobře! Václav Hřebek je zas vedoucí územního pracoviště Borová Lada a je vrchní lesník. I on s fotoaparátem strašně rád pracuje a vlastně má velké šance a možnosti, a díky své práci, jak zná terén na Šumavě, tak ví, kam se jít podívat, že to určitě stojí za to,“ vysvětlil Jan Dvořák.

Jde o putovní výstavu. „Tuto výstavu jsme v loňském roce prvně otevírali u nás na návštěvnickém centru Srní a jsme rádi, že o ní projevilo zájem Městské kulturní středisko v Klatovech, protože chceme, aby se z ní potěšily další stovky lidí. Takže jsme rádi, že je teď k vidění v klatovské galerii Atrium,“ přiznal mluvčí správy NP Šumava. 

„Srdečně všechny zvu na výstavu. No a když vám třeba nebude stačit tato výstava, nebo vás třeba naláká, anebo byste chtěli něco zažít jak se říká in natura, určitě vyražte na Šumavu. Letos na Šumavě si připomínáme Rok pralesů, a to z toho důvodu, že Boubínský prales slaví rovných 160 let od založení jeho ochrany. Takže jednoznačně vyražte třeba na Boubínský prales anebo třeba do jiných pralesů NP Šumava nebo CHKO Šumava, protože těch pralesů zaplaťpánbůh se zachovalo alespoň stovky hektarů na různých místech od západu až k jihu," dodal Dvořák.

Reklama

Výběr článků

Načítám