Hlavní obsah

Klatovská galerie Atrium láká na výstavu s názvem Snadné je snít

Novinky, Hana Jakubčíková Sádlíková

V úterý 30. října se galerie Atrium kulturního domu v Klatovech zaplnila mnoha návštěvníky. Konala se zde slavnostní vernisáž výstavy s názvem Snadné je snít. Tentokrát se zde představili dva umělci z Klatov – Pavla Breuová a Zdeněk Rubáš.

Foto: Hana Jakubčíková Sádlíková

Slavnostní vernisáž výstavy Snadné je snít. Zprava Pavla Breuová, ředitelka Městskéko kulturního střediska Ing. Věra Schmidová a Zdeněk Rubáš

Článek

Výstavu obrazů - portréty a volnou tvorbu, ilustrace knih a kalendářů připravila Pavla Breuová. Druhým vystavujícím je Zdeněk Rubáš, který do expozice připravil předměty z recyklovaného železa.

„Vítám vás na výstavě, která je opravdu jedinečná, protože poprvé u nás vystavuje malířka a ilustrátorka Pavla Breuová a premiérově i Zdeněk Rubáš. Premiéra je to vlastně dvojnásobná, protože je to jejich první společná výstava. Věřím, že se vám krásné malby a ilustrace paní Breuové budou líbit tak, jako mě. Za naprosto famózní a jedinečná považuji díla pana Rubáše, protože pro mě je naprosto nepochopitelné, jak dokáže ze všech těch nepotřebných dílů, šroubečků a matiček, které se nám různě válí doma v garáži, na půdě a tak dále, udělat něco tak krásného, jako jsou hodiny, ale i třeba stojany na obrazy, nebo takový parádní stroj, o kterém jeho autor říká, že není funkční, ale já mu zase tak moc nevěřím...

Dnešní vernisáž je spojena se křtem krásného kalendáře Pavly Breuové pro rok 2019, který si na výstavě můžete zakoupit,” řekla na úvod ředitelka Městského kulturního střediska v Klatovech Ing. Věra Schmidová a předala slovo Mgr. Dušanu Kučerovi.

Trocha poezie nikoho nezabije

"Milé dámy, milí páni, buďte tu dnes přivítáni.

Dílka působí tak věrně, zuby, kola, plechy, rez...

Patron je „messie" Verne, vizionář, co i dnes

stále tu je, inspiruje.

Napadá mne jedno číslo, které hned prozradím rád,

zrovna letos oslavil by Jules Verne 190,"

zarecitoval své vlastní verše známý klatovský publicista Mgr. Dušan Kučera a pokračoval:

„My, co jsme už měli tu čest vidět některá díla na zahradě u rodinného domku Zdeňka a Pavly, na jednu stranu nejsme překvapeni, protože víme, že oba dva jsou velmi šikovní. Pavla, koneckonců, nevystavuje poprvé, už je v tomto ohledu zkušená harcovnice. Zdeněk je dnes, dá se říct, nováčkem, a musím říci, že když jsem viděl letos právě to spojení jejího nového kalendáře a jeho 3 D výrobků, nelenil jsem a běžel do kulturního domu a paní ředitelce Schmidové dal tip. Pak už bylo jenom na obou zúčastněných stranách, jestli se domluví nebo ne. Jsem velmi rád, že se to podařilo!

Jejich díla připomínají možná Kamila Lhotáka, zcela jistě inspirací Julese Verna, možná něco z filmů Theodora Pištěka, ale jsou to originály. Ti pánové, které jsem zmínil, sloužili vlastně jako vzory," řekl na slavnostní vernisáži Dušan Kučera.

Výstava Snadné je snít bude v galerii Atrium k vidění do 16. listopadu. Výstavu lze navštívit v pracovní dny od 9 do 16 hodin. Vstupné je dobrovolné.

Reklama

Výběr článků

Načítám