Hlavní obsah

Klášter v Plasích zve na speciální prohlídky vodního systému

Novinky, Monika Bundová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Santiniho genialita a cisterciácká tradice. Dva faktory, které způsobily, že se technické řešení konstrukce konventu plaského kláštera řadí mezi nejpozoruhodnější v Čechách, ne-li ve střední Evropě.

Foto: Monika Bundová

"Bez vody se budova zřítí" - nápis na základním kameni budovy konventu.

Článek

Při příjezdu do Plas vás ohromí barokní komplex budov zasazený v hlubokém údolí řeky Střely. Konvent je na první pohled jednou z největších dominant tohoto areálu. Byl vystavěn v letech 1711 – 1738 podle plánů architekta Jana Blažeje Santini Aichela pro cisterciácké mnichy, kteří obývali zdejší kraj již od 12. století.  

Cisterciáci napříč Evropou se už ve středověku představili jako výborní „vodohospodáři“. Řádové domy těchto mnichů mají důmyslné vodní systémy, které umožňují například přivádět pitnou vodu z velkých vzdáleností a vodní náhony pomáhaly roztočit mlýnská kola nebo pily.

Ohromující může být i přístup k sociálnímu zařízení, kde byly proplachované prévety. Vodní tělesa se stávala také součástí obytných prostor mnichů, třeba v podobě studničních kaplí v ambitech, kde zastávala symbolický význam vody mimo jiné jako životadárné tekutiny.

Ze znalostí cisterciáků čerpal jistě i Santini, když projektoval budovu konventu pro plaské mnichy. Podle tradice se stavělo v údolní říční nivě, kde se nacházelo velmi nestabilní bažinaté podloží. Proto byly základy budovy zpevněny dřevěnou konstrukcí skládající se z 5100 dubových pilot a roštu.

Aby bylo vše stabilní, rozhodl se architekt, že dřevo zakonzervuje pomocí čisté pramenité vody. Ta je do základů budovy přivedena soustavou vodních kanálů a štol. Vodní systém však není jediným technickým řešením této stavby. Konvent má také vzdušný systém, který pomáhá odbourávat vlhkost a prohřívat budovu.

Navštivte speciální prohlídky vodního systému budovy konventu

Pro zájemce jsou připraveny speciální prohlídky, které přiblíží technické řešení budovy konventu. Prohlídky budou probíhat o víkendu 16. a 17. července vždy po celý den od 9:05 do 17:35 po půl hodinových intervalech.

Samotná prohlídka trvá 55 minut, během nichž se podíváte i do běžně nepřístupných míst. Navštívíte například klášterní vězení a projdete se částí podzemních vzdušníkových chodeb, do kterých se musíte vybavit baterkou.

Uvedeme vás v úžas nad promyšleností barokního inženýrství, přiblížíme dění kolem obnovy a údržby těchto systémů a prozradíme vám nejnovější poznatky z právě probíhajících průzkumů.

Na prohlídky je nutné se rezervovat na tel. č. 373 322 174.

Reklama

Výběr článků

Načítám