Hlavní obsah

Klášter, to není jenom pivovar

Novinky, Monika Čapková

V sobotu 14. června oslavovala obec Klášter Hradiště nad Jizerou hned dvojité výročí. První patřilo vzniku obce před 870 lety, druhé připomnělo 100 let místních baráčníků.

Foto: Petr Prokorát

Předtančení České besedy

Článek

V kulturním programu, který následoval po slavnostním dopoledním zasedání, se tak podílely obě složky. Obec u příležitosti významného jubilea vydala nejen brožuru mapující uplynulá léta, ale nechala vyrobit i pamětní předměty jako hrnečky, trička, známky, odznaky a deštníky.

Úderem 14. hodiny vyrazil od hasičské zbrojnice krojovaný průvod, v jehož čele se tyčily překrásné baráčnické prapory. Za nimi následovaly rozjasněné májky, jejichž stuhy nesly krojované děti. Průvod uzavírali baráčníci v krojích a svérázu.

Po slavnostním zahájení starostou obce Jiřím Navrátilem a rychtářem obce baráčníků Lubošem Haškem, začal bohatý program, který dvakrát svlažil déšť. Nejprve se tančila Česká beseda v podání místních dětí a zdejších baráčníků, které doplnila kolona souboru Furiant. Následovalo pásmo dětí z mateřské a základní školy, požární útok zdejších malých hasičů a folklorní pásmo, které předvedli Furianti. Celé odpoledne svými písničkami provázela kapela Difur band.

Závěr oslav obstarali vojáci, nejprve z Komitétu 1866, kteří představili prusko-rakouskou válku a následně legionáři z Československé obce legionářské z Mladé Boleslavi. Poté už fotbalový trávník, kde se akce konala, patřil šermířské skupině Páni z Michalovic. Večerní taneční zábava pod širým nebem a pod taktovkou kapely Franta a Fanta byla důstojnou tečkou za vydařenými oslavami.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám