Hlavní obsah

Kladské pomezí nabízí běžkařům téměř tři sta kilometrů udržovaných tratí

Novinky, Eva Řemínková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Zimní sezóna je v plném proudu a dokonce nám přibyla i sněhová nadílka. Proto oprašte své lyžařské vybavení a vydejte se naším skibusem například za Lotrandem do Jestřebích hor nebo do Gór Stołowych v sousedním Polsku.

Foto: Jan Záliš

Běžecké lyžování v Kladském pomezí si užije každý

Článek

I když se zdejší sněhové podmínky nemohou vyrovnat poměrům blízkých Krkonoš nebo Orlických hor, Kladské pomezí je na zimu připraveno. Již několik let je vyznavačům bílé stopy k dispozici téměř 300 kilometrů udržovaných tratí, které jsou propojeny i se sousedním Polskem, s oblastí národního parku Góry Stołowe.

Níže vám přinášíme pouze malou ochutnávku. Všechny upravované běžecké trasy v Kladském pomezí naleznete na ski.kladskepomezi.cz. Úpravu tratí každoročně zajišťuje Branka, o.p.s. ve spolupráci s Královéhradeckým krajem.

Jedna z nejoblíbenějších upravených běžeckých stop vede po hřebenu Jestřebích hor, které se těší zájmu návštěvníků především v zimních měsících. Jestřebí hory miloval i Karel Čapek, který je nazýval „Brendy“. Jedná se o klasickou a turisty velmi oblíbenou trasu z Odolova do osady Paseky, která je dlouhá přibližně 8 km.

Z parkoviště od věznice se dostaneme na Panskou cestu, odkud je lyžařská stopa upravována pro klasiku i bruslení. Po zelené turistické značce pokračujeme mírným stoupáním až pod Kolčarku, kde si alespoň zvenku prohlédneme objekt lehkého opevnění vzoru 37, který je zrekonstruován do své původní podoby a vybaven originálním vybavením.

Kolčarku objedeme a pokračujeme dále k rozcestníku u Bílého kůlu. Odkud po udržované běžecké stopě a červené cyklo č. 4091 dojedeme mírným stoupajícím terénem až do osady Paseka. Zde se můžeme občerstvit v příjemném prostředí Jestřebí boudy neboli Řehačky.

Až nás přestanou zábst ruce a po některém z horkých nápojů se dostatečně posilníme, můžeme se vrátit zpět na začátek k věznici na Odolově. Kdo by však chtěl výlet prodloužit, může po stopě pokračovat dále až do Petříkovic (4 km), do Úpice (13 km), nebo naopak přesunout začátek trasy na Krkavčinu a tak si celý výlet prodloužit o dalších 8 km.

Pro tento zimní výlet do Jestřebích hor můžete využít dopravu naším skibusem. Už od 26. prosince jezdí každou sobotu dvě linky skibusů. První odjíždí z Náchoda ráno v 9.00 hodin a vede přes Hronov, Červený Kostelec, Malé Svatoňovice, nově i přes Úpici až na Odolov, kam dojedete chvíli před půl jedenáctou. Přesně o půl jedenácté se skibus vrací stejnou cestou zpět a do Náchoda přijíždí ve čtvrt na dvanáct.

Druhá linka vyráží z Náchoda v 12.15 a jede přes Kudowu Zdrój do Karłówa. V Karłówě vás skibus vysadí deset minut před dvanáctou hodinou. Zpět se vrací až v 16.30, takže budete mít dostatek času na svůj zimní výlet. Každoroční provoz skibusů v Kladském pomezí organizuje a propaguje společnost Branka, o.p.s., zabývající se rozvojem cestovního ruchu.

Podrobné jízdní řády skibusů, upravované běžecké trasy, aktuální sněhové zpravodajství a tipy na lyžařské výlety naleznete na ski.kladskepomezi.cz, nebo na www.kladskepomezi.cz.

Reklama

Výběr článků

Načítám