Hlavní obsah

Kladské pomezí je (nejen) pro cyklisty ideální cíl dovolené

Novinky, Vratislav Konečný

Náchodsko a Broumovsko, to je region Kladské pomezí, nabitý přírodními krásami. Ale na hranicích okresu aktivity nekončí, vše je propojenu, navazují plynule se sousedy. Kraj oplývá kulturními statky, hrady, zámky, kláštery, kostely, ale i opevněním z druhé republiky, rozhlednami, rybníky, horami.

Foto: Vratislav Konečný

takových výhledů najdete v regionu stovky, na obzory hory polského příhraničí

Článek

Na poměrně malém území jdete z krásy do krásy, abyste to vše stihli a poznali toho co nejvíce, je jedinečná možnost přiblížit se k vytipovaným místům cyklobusem. Jezdí od prvního červnového víkendu.

Ve spolupráci s polskými příhraničními partnery se podařilo protáhnout trasy do Polska, v červenci a v srpnu jezdí denně.

Cyklobusy lákají stále více kolařů i do Polska

Z Náchoda je možné se s kolem každý prázdninový den ráno v 8.15 a 12.15 nechat dovézt do Bludných skal v Polsku nebo pod Hejšovinu do Karlova. Pokud se chcete vrátit zpět prázdninovým autobusem, můžete před jednou hodinou nebo v půl čtvrté.

Oblíbeným cílem je poutní místo Vambeřice, kam vás cyklobus doveze krátce po jedné hodině odpoledne, přibližně za 2 hodiny jede zpět. Je zde velká poutní katedrála a množství církevních památek ve městě i po okolí.

Skalní města i Krkonoše, šlápněte do pedálů

Další výlet vede z Hradce Králové do Náchoda. Odtud je možné krátce po osmé hodině ráno dojet cyklobusem přes Adršpach až na Pomezní boudy v Krkonoších.

Výlet na kole z Adršpachu vede po cyklotrase č. 4036 kolem nově postavené rozhledny na vrchu Čáp s příjemnou zastávkou na Bischofsteině pod hradem Skály s vyhlídkovou plošinou. Cesta je příjemná i pro rodiny s dětmi.

Z osady Skály vede trasa pohodovým terénem přes Stárkov a Velký Dřevíč až do údolí Metuje.

Cyklobusy organizuje a propaguje destinační společnost Branka, o.p.s. ve spolupráci s Královéhradeckým krajem. Směrem na Orlické hory provozuje cyklobusy Euroregion Glacensis. 

Reklama

Výběr článků

Načítám