Hlavní obsah

Kladeňáci mají možnost ovlivnit veřejný prostor ve svém městě

Novinky, Lenka Juračková

Myšlenka projektu Městské zásahy vznikla v roce 2007 v Bratislavě a od té doby byl projekt již několikrát úspěšně realizován i v dalších slovenských a českých městech. Právě teď díky občanskému sdružení KLAD-ON/OFF probíhá tento projekt také v Kladně. Zapojit se do něj může i široká veřejnost.

Foto: Lenka Juračková

Mapa Kladna ve Středočeské vědecké knihovně

Článek

Každé město má svá bolavá místa – nevhodně vyřešenou křižovatku, nedostatečnou kapacitu parkovacích stání na sídlištích, zanedbaný park, zchátralou památku, nebezpečnou lokalitu, nevyužívaný průmyslový areál atd. Úkolem projektu Městské zásahy Kladno 2013 je oslovit místní architekty a další odbornou veřejnost, aby dobrovolně a bezplatně zpracovali návrh řešení, jak tato místa zahojit. Nikoliv utopicky, ale střídmě, s důrazem na reálnou proveditelnost, třeba i s trochou humoru a nadsázky.

Zpracované návrhy budou představeny letos na podzim na výstavě v Kokosu, aby je vidělo co možná nejvíce obyvatel. Třeba se mezi nimi najde i budoucí investor, který dá zchátralou památku do pořádku, nebo radní, který se zaslouží o řádný úklid parku či navýšení kapacit parkovišť atd.

Cílem projektu je nastartovat veřejnou diskuzi nad kvalitou veřejného prostoru či spíše upozornit na „nekvalitu“ některých míst ve městě. Organizátoři chtějí do projektu rovněž zapojit širokou veřejnost, protože především sami obyvatelé města nejlépe vědí, jaké veřejné prostory ve městě by si zasloužily „zásah“.

Veřejnost může vyjadřovat své názory, co se jim v Kladně /ne/líbí, případně kde by to chtělo změnu. Přáním organizátorů je, aby lidé jen nevolili ANO/NE, ale aby uvedli i důvody, proč se jim dané místo /ne/líbí. Podněty veřejnosti budou jednak sloužit jako vodítko pro autory „zásahů“, jednak vedou k hlubšímu zamyšlení o kvalitách veřejného prostoru.

Jak se může zapojit veřejnost?

Veřejnost může vyjadřovat své názory, co se jim v Kladně líbí, kam rádi chodí nebo naopak co se jim nelíbí, kde by to chtělo změnu, třemi způsoby.

První možností je zajít do Středočeské vědecké knihovny v Kladně a ve vestibulu na mapu Kladna připíchnout špendlík do míst, která se jim líbí či nelíbí a doplnit vše komentářem na připravené kartičky. Další možností je vyjádřit svůj názor na samolepku a nalepit ji přímo na dané místo ve městě. Samolepka je k dispozici na kontaktních místech (viz facebook) nebo lze kontaktovat přímo organizátory projektu.

V případě, že se pro dané místo zpracuje alespoň návrh v rámci projektu, dostane autor samolepky odměnu v podobě katalogu z výstavy. Poslední možností jen nebýt pasivní a alespoň sledovat komunikační kanály, kde jsou taktéž možnosti se o veřejném prostoru v Kladně vyjádřit.

Více o projektu a kontakt na organizátory www.mestskezasahykladno.cz.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám