Hlavní obsah

Keramické trhy a Koloběžková GP přilákaly do Bechyně tisíce lidí

Novinky, Lenka Pokorná

Až tři tisíce lidí si v sobotu 30. července nenechaly ujít návštěvu Bechyně. Důvodem byly zdejší již tradiční keramické trhy, jejichž program obohatil mimo jiné 44. ročník Koloběžkové Grand Prix.

Foto: Lenka Pokorná

Na keramických trzích v Bechyni bylo co obdivovat.

Článek

Obě akce ve městě proslaveném keramikou a lázeňstvím podpořila v rámci Oranžového roku v okolí Jaderné elektrárny Temelín Skupina ČEZ.

„Keramické trhy ve spojení s koloběžkami mají dlouhodobě vynikající ohlas a zcela zaplněné náměstí T. G. Masaryka je toho jasným důkazem. Velký přínos má z hlediska návštěvnosti také propojení s Létem na Bechyňce, tedy s jízdami speciálních historických vlaků tažených parní lokomotivou Elinka mezi Táborem a Bechyní,“ uvedl bechyňský starosta Pavel Houdek.

Trhy na náměstí zahájila v 9 hodin přehlídka osmi desítek motocyklů značky Harley Davidson. V bohatém kulturním programu, který trval až do večera, se pak představily skupiny Piňakoláda, Kalandra Memory Band, Luboš Pospíšil + 5P a Zelená pára. Odpoledne projeli náměstím i účastníci hlavního, čtyři a půl kilometru dlouhého závodu unikátní velké ceny koloběžek.

Recesistický rozměr klání podtrhly také kostýmy některých účastníků, či osobité konstrukce některých „odrážedel“ pro více jezdců. Absolutní primát v tomto směru jednoznačně patřil speciálně upravenému koloběžko-automobilu pro osm závodníků.

„Akce byla skvělá. Dětských kategorií se zúčastnilo 180 přihlášených závodníků a zhruba 120 nastoupilo do hlavního závodu. Obrovský byl také zájem diváků,“ konstatoval Peter Mačko, předseda zájmové organizace Zbytek světa, která čtyřiačtyřicátý ročník GP organizovala.

Kulturní léto v Bechyni je v plném proudu a místní obyvatelé i návštěvníci města na Lužnici se mají stále na co těšit. Na prázdninovém programu je například festival dechových hudeb, Bechyňské doteky a celá řada dalších kulturních, sportovních a společenských akcí.

„Možnosti městského rozpočtu mají pochopitelně svá omezení, takže zajištění takto rozsáhlé a kvalitní nabídky programů a akcí pro veřejnost by nebylo možné bez finanční pomoci dalších partnerů, především Jihočeského kraje a Jaderné elektrárny Temelín. Řada sportovních, kulturních a společenských akcí ve městě je podporována z prostředků získaných v rámci projektu Oranžový rok Skupiny ČEZ v podstatě celoročně,“ zdůraznil starosta.

Reklama

Výběr článků

Načítám