Hlavní obsah

Keltská rozhledna Boika má geologické schody

Novinky, Vratislav Konečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Území kolem východočeských Nasavrk obývali v mladší době železné Keltové. Jsou tu terénní pozůstatky mohutného oppida v Českých Lhoticích, v nasavrckém zámku expozice Po stopách Keltů. Nedaleko města je keltský archeoskanzen. Na výšině u města stojí od roku 2006 rozhledna Boika. Má nové geoschody.

Foto: Vratislav Konečný

rozhledna Boika

Článek

Keltské území

Čtrnáct metrů vysoká dřevěná věž Boika s vyhlídkovou plošinou v jedenácti metrech má u paty informační přístřešek. Je v něm infotabule s mapou Železných hor a informace o rozhledně.

Minulý rok zde pracovníci Geoparku Železné hory nainstalovali "geologické" schody. Každý stupeň je s označením horniny.

K rozhledně vede asfaltová stezka, je na trase 9,5 kilometrů dlouhé Keltské naučné stezky. 

Keltský archeologický park Nasavrky vznikl díky dobrovolníkům ze sdružení Boii.

Nádherné a málo známé romantické okolí

V lokalitě se nachází zajímavá romantická zřícenina hradu Strádov nad kaňonem Strádovské Peklo, pět kilometrů je to na zříceninu Žumberku a dolu u Žumberka. Proslulá je i alej jedlých kaštanů.

Mokrý důl? 

Nasavrky byly městem drženým Karlem IV., v roce 1355 je daroval olomouckému biskupovi, který se později stal pražským arcibiskupem Janu Očkovi z Vlašimi. Zámek založili Zárubové z Hustířan, kteří sem přišli z nevyhovujícího Strádova.

Dalšími významnými držiteli Nasavrk byli Schoenfeldové, ti město drželi v 17. století, poté od 1746 do 1945 Auerspergové.

Jméno města údajně vzniklo z německého Nasse - mokrý, Werk - důl.

Reklama

Výběr článků

Načítám