Hlavní obsah

Ke znovuzalesňování Česka přispívají i Vojenské lesy a statky

Novinky, Vratislav Konečný

I přes velké, hlavně nucené kalamitní kácení lesních porostů napadených lýkožroutem a občasnými živelnými pohromami, je lesní hospodářství stále obnovováno. Mimo jiné se o to starají i Vojenské lesy a statky, které vysadily na 1500 hektarů lesa.

Foto: Vratislav Konečný

ilustrační foto

Článek

Jedná se převážně o bývalé a současné vojenské újezdy. Plochy jsou hospodářsky využívány podle dlouhodobých plánů, včetně zalesňování.

Omlazují porosty

„Velká část těchto ploch má již charakter mladého lesa v různých stádiích sukcese,“ uvedl ředitel VLS Josef Vojáček. „Hledali jsme společné využití pro tyto pozemky pro účely armády a Vojenských lesů. Vracíme je více zpět běžnému životu přírody,“ dodal náměstek ministra obrany Tomáš Kuchta.

Určuje se charakter lesa na daných pozemcích včetně zastoupení dřevin a způsob hospodaření. Do dvou let pak státní lesnická společnost chce provést zalesnění holin na těchto plochách.

Nejvíce půdy přitom bude navráceno lesu ve Vojenském újezdu Libavá na Olomoucku. Zde je převedeno zpátky na les 847 hektarů lesa, v sousedním celku Potštát pak 260 hektarů, 9 hektarů ve Velkém Újezdu a 24 v lesním hospodářském celku Hlubočky.

Stovky hektarů pozemků jsou převedeny na lesní půdu také v nedávno zrušeném Vojenském újezdu Brdy, na jehož území vznikla nejmladší chráněná krajinná oblast. Zde VLS připravují lesní hospodářský plán pro 318 hektarů nového lesa.

Česko se pozvolna znovu zalesňuje

Rozšiřování rozlohy lesní půdy je v tuzemsku dlouhodobým trendem, každoročně v Česku přibývají stovky hektarů lesa.

„Jen v roce 2015 se tato plocha zvýšila o 2016 hektarů. Lesy nyní pokrývají 36,8 procenta rozlohy území České republiky. Zvyšuje se také objem dříví, v českých lesích každoročně průměrně přiroste o 5,4 miliónů metrů krychlových dříví více, než kolik se ho vytěží,“ uvedl Stanislav Polák z Nadace dřevo pro život, která organizuje osvětovou kampaň Dřevo je cesta.

Reklama

Výběr článků

Načítám