Hlavní obsah

Ke Světovému dni vysokého tlaku nabídne olomoucká poliklinika bezplatná vyšetření

Novinky, Radka Miloševská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vysoký krevní tlak trápí skoro polovinu Čechů a pokud je neléčený, může člověka ohrozit na životě. K příležitosti Světového dne hypertenze nabídne ve středu 17. května Poliklinika Agel Olomouc (u hlavního nádraží) všem zájemcům možnost bezplatných vyšetření a konzultací bez nutnosti objednávky.

Foto: archiv AGEL

Za vysoký krevní tlak se považuje hodnota nad 140/90, a to při dlouhodobém výskytu.

Článek

Akce bude probíhat na dvou stanovištích - přímo před poliklinikou a v prvním podlaží polikliniky - od 13.00 do 17.00 hodin. Kromě měření krevního tlaku zahrne i diagnostiku složení těla přístrojem InBody, měření EKG, nácvik resuscitace i správné severské chůze s holemi.

Vysoký tlak neboli hypertenze člověka často nijak neobtěžuje a mnohdy se ani dlouhou dobu nijak neprojevuje. To ale rozhodně neznamená, že bychom jej měli přehlížet.

„Hodnota krevního tlaku je jedním ze základních parametrů, které vypovídají o zdravotním stavu pacienta. Jeho vysoké hodnoty mohou mít za důsledek například kardiovaskulární onemocnění či nemoci ledvin. Tlak by měl být u každého člověka rozhodně pravidelně kontrolován,“ informovala MUDr. Jarmila Raidová, lékařka Polikliniky Agel Olomouc, s tím, že v rámci Dne prevence hypertenze budou zdravotníci nabízet toto měření zdarma. 

Za vysoký krevní tlak se považuje hodnota nad 140/90 mm Hg, a to při dlouhodobém výskytu. Pokud je u pacienta diagnostikován vysoký krevní tlak, ale zároveň nejde o extrémní hodnoty či vysoké riziko, je u něj zahájena tříměsíční změna režimu.

„Vysoký krevní tlak často souvisí se současným životním stylem, který je charakterizován kaloricky bohatou stravou a nedostatkem pohybu, a proto se i v rámci Dne prevence chceme zaměřit i na tyto související problémy a umožnit zájemcům bezplatně zjistit podíl tuku v těle díky použití přístroje InBody a ukázat, že i chůze je užitečným prvkem v rámci prevence a léčby vysokého krevního tlaku,“ uvedla MUDr. Jarmila Raidová s tím, že pomocí zdravějšího životního stylu se u řady pacientů daří snížit krevní tlak do normy i bez užití léků.

Reklama

Výběr článků

Načítám