Hlavní obsah

Ke kostelu patří farář, varhaník a chrámový sbor

Novinky, Jindřich Horkel

Na Policku, ve městě a v okolí Police nad Metují, jsou tři kostely, dva chrámové sbory, jeden farář a varhaníci. Zdejší chrámový sbor čítá kolem 20 členů. Za zmínku stojí, že jen s mírnou převahu žen.

Foto: Jindřich Horkel

Chrám v Polici nad Metují

Článek

Na Policku, ve městě a v okolí Police nad Metují, jsou tři kostely, dva chrámové sbory, jeden farář a v Bezděkově nad Metují a v Machově dva stálí varhaníci. Na rozdíl od sousedního Broumovska jsou všechny tři kostely v zachovalém stavu a nehrozí zbořením. Věřící při mších zaplní o běžných nedělích ani ne čtvrtinu kostela, i když polický kostel patří k největším v širokém okolí. Například nedaleký Náchod má kostel mnohem menší.

Kdysi patřil ke každému kostelu v tomto kraji farář, varhaník a chrámový sbor. Díky zájmu lidí a také jejich upřímné víře se zatím tradice chrámových sborů udržuje, i když zde zpívají převážně starší lidé. Tak to však prý bývalo vždycky. Když je člověk mladý, dívá se na svět jinýma očima.

Polický Chrámový sbor vede už dlouhá léta sbormistr Jaroslav Kasal, sám už 80letý, avšak s elánem mladíka a s nasazením, hodným obdivu. Stále sbírá písně, přepisuje do čtyřhlasu pro sbor, trpělivě každý týden dvě hodiny se sborem zkouší.

V Polici mají také štěstí, že i díky věřícím rodinám je zde několik mladých lidí, kteří na zdejší ZUŠ nebo na ZUŠ v Broumově vystudovali hru na varhany. Například v současné době účinně vypomáhá mladý a i mezi posluchači známý a oblíbený Tomáš Wajsar z Machova. I když jako doktorand vyučuje na univerzitě v Brně.

Zdejší chrámový sbor čítá kolem 20 členů. Za zmínku stojí, že jen s mírnou převahu žen. Kromě kostela v Polici zpívají například při Májových pobožnostech v kapli na Hvězdě v Broumovských stěnách, v klubu seniorů či v místním Domově důchodců. Všude jsou oblíbení také proto, že jejich vystoupení mají vysokou uměleckou úroveň.

Na otázku, co je u zpěvu právě v chrámovém sboru drží, jsem se dověděl, že je to pro ně všechny radost. A podobně, jak je někdo vděčný svým rodičům, že mohl vystudovat a pomáhat lidem třeba jako lékař, tak oni vděčí Bohu za dar krásného hlasu a schopnosti zpívat. Tím podle slov jedné členky sboru: „Oslavujeme Stvořitele a prokazujeme přízeň svým posluchačům podobně, jako si vděčné děti váží svých rodičů“.

Myslím, že takové vyznání chápe i člověk, který vděk svým rodičům neprojevuje, nebo pro něhož je Bůh jen prázdný pojem. Vystoupení Polického chrámového sboru však zaujme každého, kdo má rád hezké písničky a dobrou hudbu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám