Hlavní obsah

Ke capraterapii kaprů netřeba aneb Kozí betlém před Domovem Magnolie

Novinky, Lenka Gulašiová

V Domově Magnolie v Ostravě-Vítkovicích, kde se věnují především klientkám s Alzheimerovou chorobou, slaví úspěch capraterapie, tedy léčebný kontakt s kozami. Ty zde mají rovnou tři. A kromě toho tu chovají kocoury, morčata i exotické ptactvo a hojně využívají také canisterapii.

Foto: Archiv Domova Magnolie

Capraterapie v Domově Magnolie v Ostravě-Vítkovicích.

Článek

„Kozu Rózu přivezly kolegyně v roce 2017 osobním vozem. Nastoupila do něj s naprostým přehledem, cestou neprojevila vůbec žádné známky nervozity,“ představuje nejstarší členku stádečka Andrea Gibejová, ředitelka Domova Magnolie, která Rózu objevila v inzerátu.

„Majitelé zdůrazňovali, že je přítulná, zvyklá na lidi a obávali se, aby ji někdo nekoupil takzvaně na maso. Nestalo se, Róza je součástí našeho domova a oblíbenkyní všech, klientek i zaměstnanců,“ usmívá se Andrea Gibejová a poznamenává, že koza je společenské zvíře, které nesmí žít v izolaci.

„Obrovsky nám vyšla vstříc Renata Vajdová, majitelka Kozí farmy Magdaléna ze Štítiny, která nám letos na jaře věnovala dvě kůzlata, dvojčata Renču a Majdu,“ dodává s tím, že na zvětšení přístěnku pro tři kozy finančně přispěl také vítkovický úřad, na jehož území historická budova domova stojí.

O kozy, které jsou ustájeny před vstupem do budovy Domova Magnolie, pečují zdejší zaměstnanci. „Ráno, hned po příchodu do práce, obstaráme v první řadě kozy, protože ty se o své hlásí nejvíc. Pak přijdou na řadu andulky, korely a páreček rozel ve voliéře a následuje krmení morčátek Žofky, Daisy a Nelinky. Kocoury Matesa a Čerta letos krmíme z darů Ježíškových vnoučat. Jedno z nich vyslyšelo přání naší klientky, která si napsala o krmení pro naše kocoury,“ líčí péči o zvířectvo domova aktivizační pracovnice Martina Müllerová a vypráví o tom, jak si klientky v doprovodu personálu rády zajdou kozy pohladit.

„Když je hezky, zavezeme za Rózou, Renčou a Majdou také imobilní pacientky. Těm také nosíme na pokoj k pomazlení morčata a absolvují i canisterapii,“ pokračuje Martina Müllerová.

Rozšířením kozího stáda však vazby Domova Magnolie s Kozí farmou Magdaléna nekončí. „Jezdíme do Štítiny na výlety s našimi klientkami. Na farmě se jim moc líbí, jsou tu v přírodě, mezi zvířaty, která mohou pozorovat a také si je pohladit,“ doplňuje.

Její slova potvrzuje Renata Vajdová, majitelka Kozí farmy Magdaléna. „S úctou se skláním před všemi, kdo se starají o nemocné s neurodegenerativním onemocněním mozku. Moje maminka má Alzheimerovu chorobu, takže dobře vím, jak náročná taková péče je,“ konstatuje s tím, že na každé výpravě z Domova Magnolie je vidět, že tam svou práci dělají srdcem.

„A to je podstatné,“ říká žena, jejíž vyhlášené sýry z kozího, ale i kravského mléka jsou k mání nejen přímo na farmě, kam se sjíždějí zákazníci ze široka daleka, ale také na mnoha místech regionu. Kromě jiného například v sýrárně Cheesy v Opavě.

O kozách, jichž v současnosti vedle čtyř krav chová tři desítky, hovoří Renata Vajdová jako o komunikativních zvířatech, která se ráda mazlí. „Na terapii jsou ideální. A nejen na ni,“ podotýká. „Dětem s atopickými ekzémy prospívá koupel s příměsí kozí syrovátky a kozí mlezivo, které oddojíme do dvou až čtyřiadvaceti hodin po porodu kůzlat, značně posiluje obranyschopnost organismu,“ vysvětluje.

Reklama

Výběr článků

Načítám