Hlavní obsah

Když zazní siréna aneb Hasiči se představili v Ústí nad Orlicí

Novinky, Stanislava Dvořáková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V rámci probíhající akce Ústí nad Orlicí 2011 - Město v pohybu - Týden dobré pohody, kde náplní jsou především kulturní a sportovní akce, byl dán prostor i ochraně životního prostředí, zdraví a majetku občanů.

Foto: Stanislava Dvořáková

Technika profesionálních hasičů, která je nezbytná jak u požárů, tak různých živelních pohromách.

Článek

Ve středu 1. června byla v prostoru Kociánky v dopoledních hodinách předvedena ukázka technického vybavení profesionálního hasičského záchranného sboru. Mimo automobilového žebříku to byly další technické automobily včetně tzv. "Lízy".

Další informace o hasičských přístrojích a jejich použití, chování při mimořádných událostech, při zavalení či zasypání, o obsahu evakuačního zavazadla byly zobrazeny a podrobně popsány na tabuli, kdy si zároveň každý návštěvník odnesl domů letáky s těmito údaji. Nechyběla ani kartička s telefonními čísly 150 a 112.

Odpoledne patřilo sborům dobrovolných hasičů z Hylvát, Černovíra a Knapovce, kteří patří do skupiny Okresních sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska a vytvářejí podmínky k ochraně života a zdraví občanů a majetku před požáry a při poskytování pomoci při živelních pohromách. Jejich posláním je i výchova hasičského dorostu a jeho příprava na soutěže. Hasičský sport patří mezi ty nejnáročnější a vlastně nahradil dřívější branné sporty.

Vystavená technika byla doplněna ukázkami praktické činnosti. Na závěr družstva žáků a dorostenců z Hylvát a Knapovce předvedla část výcviku, a to sestavování hadic se zásahem proudu vody na cíl.

Jak uvedl jejich vedoucí z Knapovce, děti jsou u nich připravovány a vybírány již v pěti letech v mateřské školce. V žákovském družstvu byly děti v rozpětí 6 až 15 let. 

Velitel družstva z Černovíra Josef Pluskal doplnil, že po dosažení 18 let, prokázání zdravotní způsobilosti a absolvování školení se může zájemce teprve stát členem zásahové jednotky.

Dnes se jedná o Integrovaný záchranný systém a školený hasič zasahuje u všech rizikových akcí. Mimo požárů jsou to dopravní nehody, povodně, odstrňování stromů po vichřici a další nebezpečné události. On sám se účastnil také akce při záchraně kočky a zajištění včelího roje.

A hasičské desatero zní: Nehledej zisk ani slávu, ale jen povinnost pomoci v neštěstí.

Reklama

Výběr článků

Načítám