Hlavní obsah

Když se splní sen: Jedinečné a největší bludiště Německa naleznete v Kleinwelce u Budyšína

Novinky, Jana Vančatová

Nedaleko česko-saských hranic, třicet kilometrů od Rumburku a necelých sedmdesát kilometrů od Liberce, se nachází ojedinělá turistická atrakce, ve které se celá rodina nejen pobaví, ale i potrápí šedou kůru mozkovou. Jedná se o největší bludiště v Německu: areál Irrgarten Kleinwelka u Budyšína.

Foto: Jana Vančatová

Kdo nalezne cíl bludiště, může se za odměnu nad něj vznést na visuté lanovce; nalezení správné cesty vedoucí k cíli vypadá snadně, trvá cca 40 minut

Článek

Majitelka Regina Frenzel vzpomíná: „Když jsme chtěli stavět bludiště, pokládali to všichni za bláznivý nápad. Ale my jsme byli nadšení. Celé noci jsme nespali a pracovali jenom na našem snu. Vše začalo 4. dubna 1992. Zprvu zde rostla jenom řepka, která musela být pracně odstraněna.

Všechno bylo velmi namáhavé a brzy jsme toho měli dost. Špína, prach a horko nám velmi ztěžovaly práci. Dokonce nám pomáhaly i děti. Přišly ze školy a hned za námi běžely na stavbu. Všichni měli velký elán a optimismus. Ale když jsme potom začaly sázet první stromečky, přepadl nás naopak pesimismus. Takové byly maličké! A z nich mělo vzniknout bludiště? Nikdo tomu nechtěl věřit, také první návštěvníci byli velmi skeptičtí. Stromečky rostly, ale spotřeba vody byla ohromná. Naštěstí jsme mohli používat studnu, která byla nedaleko. A tak vznikla první část bludiště.“

Trvalo ale hodně let, než z počátečních sazenic tújí vyrostl hustý mnoho stovek metrů dlouhý labyrint cest, vysoký téměř dva metry.  

Najít cíl uprostřed hlavního bludiště z živého plotu není vůbec snadné. Do středu může vést více než třicet tisíc různých možností. Podaří-li se vám najít tu nejkratší, měří pouhých 350 metrů.

Většina návštěvníků samozřejmě ujde trasu mnohem delší, napoprvé to není nic jednoduchého. V průměru budete "bloudit" (i s plánkem) přibližně čtyřicet minut. Všichni, kdo dosáhnou cíle uprostřed labyrintu, si mohou otisknout razítko na svou vstupenku, za odměnu vystoupit na most klenoucí se nad bludištěm a kochat se pohledem na ty, kteří ještě tápají. Ti nejodvážnější se také mohou vznést visutou lanovkou nad celý areál a prohlédnout si ho z výšky.

Na hlavní bludiště navazují ještě další dvě. Prvním je Hádankové; k jeho projití potřebujete vyřešit třináct pohádkových a filmových otázek, čeští návštěvníci dokonce mají své vlastní v češtině! Správné odpovědi pomohou nejen najít cestu k cíli, ale také sestavit heslo a díky němu i šanci vyhrát jednu ze skvělých cen.

Posledním je Dobrodružné bludiště nabízející malým i velkým návštěvníkům řadu lanových mostů, skluzavek a překážek, ve kterých si vyzkouší vlastní odvahu i šikovnost. Je jediné svého druhu na světě.

O Velikonocích navštěvují areál velikonoční zajíčci a pro návštěvníky schovávají malá překvapení. Odvážlivci, kteří si chtějí zkusit bloudění potmě, mají vyhrazenu sobotu na konci září a první dva říjnové víkendy, kdy se zde pořádají noci duchů s mnoha překvapeními.

Otevřeno je od 15. března do 31. října denně (9 - 18 hodin), mimo sezónu podle počasí a poptávek. Vstupné je 5 euro/osoba.

Bludiště se nachází kousek od dálnice A4 spojující Görlitz (Zhořelec) a Drážďany, sjezd Kleinwelka. Dobře značeno. 

Budete-li se chtít osvěžit a odpočinout, můžete navštívit i nedalekou budyšínskou přehradu.

Reklama

Výběr článků

Načítám