Hlavní obsah

Když bylo Stříbro nad zlato aneb Město z kovu zrozené

Novinky, Vratislav Konečný

Groše, tolary, denáry. Kila stříbra, metráky stříbra. Argentum, kov, který dal západočeskému, kdysi královskému hornímu městu lesk, slávu i doby neklidu a zmaru. Stříbrné doly udávaly ve středověku prosperitu panovníkovu, zlata se tolik netěžilo a dobrá, nekažená ražba platila po celé Evropě.

Foto: Vratislav Konečný

Pohled na skansen na břehu řeky Mže

Článek

Že tolary ražené Šliky v Jáchymově daly zkomoleně jméno americké měně, je všeobecně známo.

Stříbro je nadzemní a podzemní

Ve svazích kolem řeky Mže se kutalo, návštěva hornického skanzenu je při návštěvě města téměř povinností. Kutat se začalo někdy ve 12. století, a ježto čeština nebyla zrovna frekventovaná, v tomto místě i po další věky, tak bychom mohli název osady najít jako Argentaria – Stříbrnice.

Kov byl lákavý pro všechny, nad osadou rozkládající se na břehu řeky postupně vzniklo opevněné královské město, pár pozůstatků hradeb ještě uvidíte. Podzemní stříbro umožnilo vznik povrchového Stříbra, pozůstatky štol podle Mže směrem k hracholuské přehradě najdete na naučné stezce vedoucí od skansenu.

Stříbrský revír je patrně nejstarší těžební u nás, Krušné hory přišly daleko  později, o Kutnohorsku nemluvě.

Nejznámější důlním komplexem je Dlouhá žíla a Prokopská dědičná štola, jenže to chce do podzemí s průvodcem, z povrchu to není ono. Dolovalo se tu ve velkém od časů krále Václava IV, který městu udělil roku 1410 horní právo, až do začátku třicetileté války. Stříbro nerozvrátili ani husiti, sice se těžba  na čas přerušila, ale po rozprášení kališníků se musela královská pokladna plnit dále.

Třicetiletá válka ale české země, jakož i ostatní Evropu, srazila na kolena. Další prosperitu přinesla těžba olova. Šperky a mince jsou sice dobré zboží, ale olovo se pro válku a i civilní život hodí více, a mimoto, ruda už nebyla tak vydatná. Začíná se dolovat v hloubce, olověné rudy bylo spousta, na začátku 20. století město velmi prosperuje.

Těžba  pokračovala až do 70. let minulého století. Dolování připomíná Hornicko-historický  spolek, členům se podařilo zprovoznit důlní techniku ve skanzenu. Věhlas má i Privilegovaný měštanský střelecký sbor, známý i v cizině.  

Prošel jsem od Vranova podle Mže, s naučnou stezkou prvorepublikové bunkrové linie, až ke skanzenu, po prohlídce pak vystoupal na nově upravené náměstí.

Městskou chloubou je sgrafity zdobená renesanční radnice, vedle stojí empírový altánek z roku 1811. Památek má město řadu, i kromě renesančních a barokních památek si udrželo ráz města z poloviny 19. století. V parku u náměstí jsem si prohlédl označení 13. poledníku, pár kamenů a kovový meridian. Je to jedna ze zajímavostí, ale asi vás to nerozhodí.

Když zvoní zvony

Sedněte si na náměstí a poslouchejte, z věže radnice uslyšíte zvonkohru. Prý hraje přes dvacet písní. Jenže to je nášup na dva dny. 

Abyste Stříbro poznali lépe, je dobré zajít do infocentra v budově bývalého minoritského kláštera založeného pány ze Švamberka. Tam vás nasměrují na všechnu přilehlou krásu. Ve stejné budově sídlí i městské muzeum. Historické jádro města bylo vyhlášeno památkovou zónou v roce 1992. A že tu v roce 1945 tábořila americká armáda, si každý květen připomínají nedávnou historii.

Reklama

Výběr článků

Načítám