Hlavní obsah

Kdysi přísně utajované pracoviště dnes poskytuje překrásný výhled na Český les i Šumavu

Novinky, Jan Kaše

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Některé vojenské objekty na našem území byly srovnány se zemí, jiné bez využití chátraly a marně hledaly nového majitele. Havran naštěstí přečkal.

Foto: Jan Kaše

Rozhledna Havran

Článek

Na našem území se nachází celá řada rozhleden. Mnohé poskytují návštěvníkům nezapomenutelný výhled na široké okolí. Jednou z nich je bezesporu Havran, tyčící se v nadmořské téměř 900 metrů. 

Utajené a přísně střežené místo

Díky své poloze zaujal vrch Havran pozornost vojáků bývalého socialistického Československa. Hranice, co by kamenem dohodil, za jasného počasí výhled několik desítek kilometrů jak do vnitrozemí, tak i do sousedního „kapitalistického“ Německa.

„Havran je bývalé stanoviště radiotechnického průzkumu Zpravodajské zprávy Československé lidové armády. Hlavní účel stanoviště byl sledovat vojenské radiotechnické cíle, jako například radary, identifikační systémy IFF/SIF (vlastní/cizí), navigační systémy letadel armád tehdejšího svazku NATO. Dosah modernějších zařízení byl až 500 kilometrů na území Spolkové republiky Německo,“ dočteme se na informační tabuli.   

První vojenská stavba se zde objevila někdy kolem roku 1963, avšak hlavní výstavba a modernizace proběhla v letech 1967 až 1972, kdy byla postavena věž o základech 8 x 8 metrů a celkové výšce 46 metrů. Kromě anténních systémů poskytovala věž i prostory pro obslužné pracoviště, ubytování, kuchyni, kotelnu, garáže a sociální zařízení.

Koncem 80. let minulého století pak začala další rekonstrukce, která však byla ukončena změnou společensko-politických podmínek. Nepřítel přestal být nepřítelem a nebylo tedy nutné provádět jeho další sledování. V roce 1992 armáda objekt opustila a ten začal chátrat.

Prodej za téměř 30 miliónů nevyšel

V roce 1993 vláda rozhodla, že objekt bude prodán, přičemž účetní hodnota byla 28,53 miliónu Kč. Zájemce se ale nenašel ani v následujících letech.

„Armáda proto začala připravovat demolici s rozpočtem přes 10 miliónů korun. V říjnu 2009 vyšel o záměru zbourat Havran v Tachovském deníku článek, který inspiroval k záchraně věže. Hláska byla převedena do majetku Klubu vojenské historie a sportů Tachov červenci 2011 a po dvou letech příprav proběhla od května do listopadu 2013 oprava věže,“ uvádí dále informační tabule.

Daleko do vnitrozemí

Vyhlídková plošina rozhledny poskytuje opravdu překrásný výhled. Můžete obdivovat Český les i šumavské kopce, jako např. Velký Javor či Ostrý. Za jasného počasí dohlédnete i daleko do českého a německého vnitrozemí.

Za zmínku stojí i několik technických údajů – hmotnost konstrukce je 65 tun, celkové délka traverz je 2,2 km a na nátěr se spotřebovalo 970 tun barvy.  

Pozor na značku

Když se vydáte ze Staré Knížecí Huti, čeká vás téměř osm kilometrů náročnějšího pochodu. Z rozcestí U altánku pak máte dvě možnosti, jak pokračovat – buď po cyklostezce, která je o něco delší, nebo po modré značce.

Ta se vám ale na jednom rozcestí „ztratí“, zřejmě v důsledku kácení lesního porostu. Nikam neodbočujete a jděte stále rovně po úzké cestičce. Asi po 200 metrech se objeví další záchytný bod. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám