Hlavní obsah

Kdyby husité nedobývali Kostomlaty, mohlo být u Lipan jiné skóre

Novinky, Vratislav Konečný

Kostomlaty s přídomkem pod Milešovkou jsou velmi romantickou rozvalinou Českého středohoří. Nevím, kdo jméno vymyslel, ale měl smysl pro odstrašení nepřítele. V souvislosti s hradem se objevuje i jméno Sukoslav, prý si to ale popletl Hájek z Libočan s jiným sídlem.

Foto: Vratislav Konečný
Článek

Od silnice se vine lesní cesta asi kilometr před bránu zříceniny. Na cestě stojí závora s nápisem, že není myšlena jako překážka návštěvníkům, jen má zamezit krádeži zdiva. Co ještě dokážeme rozkrást?

Podle kruhové věže vstoupíte do nádvoří. Historie vzniku se datuje před rok 1333, hrad tu zbudovali pánové z Oseka. V udaný rok ho prodali Chotěborovi z Hirštejna. Jméno nic moc neříká.

Až další vlastník, markrabě moravské Karel, pozdější Karel IV., je všeobecně známým držitelem. Nevlastnil sídlo dlouho, věnoval ho dědičně Habartovi staršímu ze Žerotína. Poté ho ovládali pánové z Dubé, ale panství v blízkosti Kostomlat patřilo Jakoubkovi z Vřesovic.

Vymlátil kosti z obránců

Právě v souvislosti s jeho jménem se prameny rozcházejí. Prý v době bitvy u Lipan obléhal se 3000 husity hrad a nevyslyšel prosbu Prokopa Holého o pomoc. Jeho muži tak mohli zvrátit výsledek bitvy, husitská radikální levice, byť ve výhodném postavení, byla u Lipan slabší.

Druhá verze praví, že ho pod hradem napadla vítězná vojska jednoty panské. Jakoubek ale své místo ustál. Kostomlaty dobyl a zachoval je nadlouho svému rodu Vřesovců. Ti se psali Kostomlatští z Vřesovic. Majetek jim zabavili po stavovském povstání v roce 1622. Černínové už koupili panství s pustým zámkem, v Kostomlatech si nechali postavit  zámek, je v něm dnes ženské nápravné zařízení.  

Ruiny hradu jsou rozsáhlé, ale do hradního paláce ani na věž vysokou 30 metrů se z důvodu padání zdiva vlézt nedá, ani na vlastní nebezpečí. V současné době má hrad v pronájmu od Lesů ČR ,Občanské sdružení pro záchranu hradu Kostomlaty, v sezoně je tu i občerstvení.

Pokud se vám zřícenina zdá povědomá, mohli jste ji zahlédnout v Troškově pohádce Nejkrásnější hádanka. Na počátku minulého století byl ve zřícenině ubytovací hostinec, na věži rozhledna, rok 1948 živnost ukončil. Sdružení provádí udržovací práce, na poklad na záchranu bohužel jeho členové nenarazili. I tak jim dík.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám