Hlavní obsah

Kde na Sedlčansku je pochován geniální stavitel rybníků Jakub Krčín?

Novinky, Vratislav Konečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V románském obděnickém kostele Nanebevzetí Panny Marie, obci nedaleko Petrovic, stojí vedle kazatelny mramorový náhrobek. Tady by měl být pochován proslulý rožmberský rybníkář Jakub Krčín z Jelčan (1535-1604.) Ale není a nikdo neví, kam se jeho tělo podělo.

Foto: Vratislav Konečný

Obděnický kostel

Článek

Pozdější regent, tedy správce, rožmberského panství pocházel z chudého zemanstva. Nestavěl pouze rybníky, i když to později byla jeho hlavní náplň, ale také dvorce, pivovary, ovčíny...

Se stavěním rybníků navázal na Štěpána Netolického. První založil Počátek, nejznámějšími jsou RožmberkSvět. Ten se zpočátku jmenoval Nevděk kvůli sporům s městem Třeboň, jejíž část byla zbourána.

Rožmberk se začal stavět roku 1584, práce trvaly šest let, a byl zbudován na Lužnici. Aby byl chráněn před povodněmi, nechal Krčín zbudovat Novou řeku. Ta převáděla přebytečnou vodu do Nežárky. Jeho prozíravost a přesné výpočty se ukázaly při nedávných povodních.

Panství s podmínkou

Krčín coby správce rožmberského panství bohatl, posléze mu bylo nabídnuto sedlčanské panství, ale s lstivou podmínkou dědičnosti. V roce 1580 uzavřel smlouvu s Vilémem z Rožmberka, že vymění svůj velkolepý dvůr Nový Leptač, nyní vodní zámek Kratochvíle, s velkou oborou za sedlčanské panství.

Vilém si nechal podepsat, že nárok na panství budou mít pouze mužští potomci, v případě dcer se vrátí zpět Rožmberkům. Dcery ale měly být vyplaceny.

Krčín měl ale dluhy, tak si z vypočítavosti vzal bohatou krumlovskou měšťku, prý zlou a škaredou. Bohužel děti nepřišly a Dorota žila 21 let. Když se oženil s mladou Kateřinou Zelenderovou, porodila mu 6 dcer. Ty po jeho smrti majetek brzy rozházely.

Přestože stále byl v rožmberských službách jako regent, staral se velmi dobře o své panství. Když dokončil rybník Rožmberk, odstěhoval se na tvrz v Křepenicích (nádherný renesanční objekt v soukromých rukou), té přezdíval Nový hrádek Krčínov. V Křepenicích měl zřízenou alchymistickou dílnu, chtěl vyrobit tehdejší hity elixír života a kámen mudrců.

Prý měl pletky s rohatým

V Sedlčanech založil pivovar, rybí sádky, mlýn. Přestěhoval se k dceři Kateřině na tvrz v Obděnicích, jejíž torzo je k vidění v obci nedaleko kostela.

Byl ale prý dost kruťas na své poddané, ti ho moc v lásce neměli. Po jeho smrti vznikla pověst, že si nenáviděného Krčína vzal čert. Prý se s rohatým paktoval, jeho tvůrčí možnosti si řada lidí nedovedla jinak vysvětlit.

Podle svého přání měl být pochován v obděnickém kostele, ale jak se při otevření hrobky v roce 1944 ukázalo, tělo tu není.

Hrob bez těla

Vedou se dohady, že zemřel za tuhé zimy u dcery na nedaleké tvrzi v Mitrovicích, a protože se tělo nedalo transportovat, je pohřben někde jinde. Smrt rybníkáře je stále záhadou.

V roce 1954 se opravoval kostel svatého Vavřince v Prčici, našel se kousek mramorové desky se jménem Krčín. Ale možná tu byla pochována jeho dcera. Možná...

Sedlčansko nabízí mnoho výletních cílů, je to kraj viklanů, obřích balvanů, rybníků, církevních i světských památek. Zvlněná krajina plná zádumčivé krásy.

Kostel bývá otevřen při bohoslužbách.

Reklama

Výběr článků

Načítám