Hlavní obsah

Každý den, za každého počasí, v létě i v zimě aneb Výstava představující prostředí sociálních služeb

Novinky, Stanislava Dvořáková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Putovní výstava pardubického fotografa Tomáše Kubelky, známého autora snímků Čarokraj, věnovaná 25. výročí založení organizace SKP-Centrum Pardubice, instalovaná ve vstupní hale a oddělení pro dospělé Městské knihovny v Ústí nad Orlicí přivádí diváka do prostředí sociálních služeb.

Foto: Stanislava Dvořáková

"Terénní pracovnice vyrážejí na několikakilometrové trasy vstříc klientům bez domova", to je téma, které přináší putovní výstava fotografa T.Kubelky.

Článek

Při příležitosti 25 let od založení organizace SKP-Centrum vytvořil Tomáš Kubelka cyklus 16 fotografií umístěných na papírových kartonech a zachycujících nedocenitelnou pomoc této organizace osobám v tísni a osobám ohroženým sociálním vyloučením.

SKP-Centrum "Pomáháme vstát" je největší poskytovatel sociálních služeb v Pardubickém kraji, které zajišťuje odbornou pomoc postiženým lidem v krizi a bez přístřeší, obětem domácího násilí, dětem a mládeži bez rodinného zázemí, příslušníkům minorit a seniorům.

K tomuto účelu slouží zařízení v Pardubicích, a to azylový dům a noclehárna pro muže, dům na půli cesty, nízkoprahové denní centrum a zařízení pro děti a mládež, služba podpory bydlení a ošetřovatelská služba, v Horním Jelení Domov Simeon, ve Vysokém Mýtě azylový dům pro ženy a matky s dětmi a nízkoprahové zařízení pro děti a mládež. 

V Ústí nad Orlicí v budově Rieter v Centru komplexní péče je poskytováno odborné sociální poradenství, osobní asistence, sociální rehabilitace osobám se zdravotním postižením a seniorům a zajišťován terénní program v sociálně vyloučených lokalitách.

Tomáš Kubelka tak ve stopách sociálních pracovnic nahlíží do domácích příbytků nemocných a seniorů, dále na hřiště, do parků, prostě všude, kde se schází mládež se svými kamarády.

Na fotografiích zachycuje zázemí s pomocí návratu lidem do zapojení života společnosti, bezpečí, které chrání děti a mladistvé před návykovými látkami, trestnou činností i zadlužováním, a péči věnovanou lidem se sníženou soběstačností a celková prostředí jednotlivých domovů.

Vznikl tak ucelený pohled na potřeby společnosti a jejich naplňování. Fotografie navíc dokumentují nelehkou práci sociálních pracovnic i klienty v běžných situacích. Diváci jejich prostřednictvím vstupují nejen do prostorů organizace, ale i do přirozeného domácího prostředí klientů.

Výstava byla zahájena 11. září na krajském úřadě v Pardubicích a postupně putuje po dalších městech Pardubického kraje (Žamberk - Ústí nad Orlicí - Vysoké Mýto).

V Ústí nad Orlicí se s cyklem fotografií lze seznámit od pondělí 25. do pátku 29. září v provozní době knihovny od 9 do 18 hodin.

Reklama

Výběr článků

Načítám