Hlavní obsah

Kašperské Hory a hrad jsou letošním tahákem Šumavy

Novinky, Vratislav Konečný

Kašperské Hory, město, které je v poslední době v povědomí díky kriminálnímu seriálu Policie Modrava, a hrad spojený zejména s pohádkou Anděl Páně, prožívají turistický boom. Není se čemu divit, leží v atraktivní části Šumavy, nabízí příjemné zážitky, zkrátka je tu co vidět a hlavně je tu nádherně.

Foto: Vratislav Konečný

Nejvýše položený královský hrad Kašperk od předsunutého opevnění Pustý hrádek. Měl střežit těžbu zlata a kupecké stezky

Článek

Od krále po umrlčí prkna

Do 30. září si můžete v městském muzeu prohlédnout repliku korunovačních klenotů a privilegií z doby Jana Lucemburského. Připomínku na krále najdete i v podobě pamětní desky na muzejní budově. Ta nabízí expozici věnovanou přírodě Šumavy, životu obyvatel i řemeslům, hlavně práce se dřevem a sklářství, kromě toho uvidíte i pověstná umrlčí prkna, která se podařilo zachránit před zničením.

Na ně se pokládal nebožtík před pohřbem, v některých vsích je měli hospodáři připraveny do zásoby, někde se po pohřbu stavěly u cest jako vzpomínkové kapličky, jinde se pálily. Většina jich byla zdobena, obřad kolem pohřbu byl ale daleko složitější.

U kostelní zdi na náměstí uvidíte repliku  „kohoutího kříže“, na bavorské straně značně rozšířený, u nás se zachovalo jen pár exemplářů. Kříž je spolu s Ukřižovaným ozdoben nástroji, kterými byl Kristus mučen, na vrcholu kříže jsou hodiny a kohout.

Seriál přilákal návštěvníky

Navštěvované je i Motomuzeum, také si zahrálo v detektivním seriálu, v infocentru padají časté dotazy, kde se co natáčelo. Zájem vidět místa je velký, filmaři připravují druhou sérii na příští rok.

Za kostelem na náměstí stojí informační panely k naučným stezkám, které vedou po okolí, rovněž s fotografiemi Kašperských Hor v dobách nedávno dávných.

Návštěvnost města i hradu velmi stoupla

Podle infocentra Kašperské Hory do města zavítalo 25 813 osob, loni to bylo 20 809 osob. Podobně rekordní čísla hlásí hrad Kašperk – s 886 metry nadmořské výšky nejvýše položený královský hrad v Čechách.

K 13. září se k jeho branám vydalo 49 512 návštěvníků, kteří si zakoupili vstupenku na komentovanou prohlídku, noční prohlídky či divadelní představení. Jde o meziroční nárůst o zhruba 10 000 turistů (asi o 22 procent).

Každou zářijovou sobotu se od 10.30 konají komentované prohlídky města s průvodcem. Navštívíte radniční podzemí, pivovarskou jeskyni, kostel sv. Markéty a dozvíte se hodně z historie města.

Mastičkář na hradě

Poslední víkend v září bude rušno především na strážním hradě Kašperk, kde se 26. – 28. září uskuteční tradiční Svatováclavský víkend s bohatým programem pro celou rodinu. Kastelán hradu, Zdeněk Svoboda, zve u příležitosti připomínky české státnosti na nejstarší česky psanou hru Mastičkář, kde zazní originální čeština z 1. poloviny 14. století.

Mně se líbilo v kavárně-pražírně nedaleko náměstí. Nabízejí výtečnou kávu, která evokuje větu z  filmu Kulový blesk - Dá si někdo dobrou brazilskou kávu?

Šumavští bizoni

Nedaleko města, v Červené, najdete bizoní farmu. Mohutná zvířata jako by na šumavské pastviny patřila odedávna. Leží si tu, přežvykují, občas se zvedne mohutný býk a přehlédne své početné stádo. Pak se zase sesune k zemi a nechá se otravovat od dotěrných much.

Je to idyla, i když pro farmáře asi hodně práce, ale na ta zvířata se hezky kouká. A v noci tu řvou jako o závod jeleni. Je říje, tak vábí, Kašpersko vábí také.

Reklama

Výběr článků

Načítám