Hlavní obsah

Kašpar, Melichar a Baltazar dorazili s Tříkrálovou sbírkou k ostravskému primátorovi

Novinky, Josef Zajíc

Ve čtvrtek 5. ledna po 13. hodině přijal ve své pracovně primátor města Ostravy Tomáš Macura zástupce Charity Ostrava a Charity sv. Alexandra. S koledníky se setkal i náměstek primátora Zbyněk Pražák a další členové vedení města.

Foto: Josef Zajíc

Ostrava 5.1.2016 Tří králové Kašpar, Baltazar a Melichar cestou do kanceláře primátora města Ostravy.

Článek

Koledníci Kašpar - Martin Pražák, ředitel Charity Ostrava, Baltazar - Jindřich Čáp, vedoucí domova pro seniory sv. Alžběty, a Melichar - Pavel Folta, ředitel Charity sv. Alexandra, primátora města Ostravy pozdravili, zazpívali koledu a seznámili ho s cestou, kterou na cestě za charitou urazili.

„Rád přispěji na dobrou věc. Oceňuji, že část prostředků, které budou vykoledovány, podpoří mobilní hospic, který umožňuje nevyléčitelně nemocným lidem strávit poslední chvíle života v rodinném kruhu," řekl primátor Tomáš Macura.

Tříkrálová sbírka je akce organizována Českou katolickou charitou a v ní sdruženými lokálními charitami. Akce navazuje na koledování na Tři krále - 6. ledna.

Tříkrálová sbírka probíhá od 1. do 15. ledna v celé České republice s tím, že jednotlivé charity jsou zodpovědné za organizaci v daném městě nebo v dané oblasti.

„V Ostravě realizuje Tříkrálovou sbírku Charita Ostrava a Charita sv. Alexandra. Do ulic Ostravy vyjde na 360 skupinek. Koledujeme prostředky na zabezpečení potřebných a důležitých aktivit. Ty budou použity na zařízení Mobilního hospice a ošetřovatelské služby sv. Kryštofa, který provozujeme. Jedná se o zařízení pro lidi v terminálním stádiu života. Dále na pečovatelskou službu matky Terezy. Budeme spolufinancovat dva domovy pro seniory v Ostravě-Heřmanicích a v Ostravě-Mariánských Horách,” informoval Martin Pražák, ředitel Charity Ostrava.

Podle koledníků budou prostředky použity také na chráněné dílny a chráněné bydlení, které provozuje Charita sv. Alexandra. Dalšími záměry je použití prostředků na přímou pomoc pro lidi bez přístřeší nebo provoz nízkoprahového zařízení pro děti a mládež a nízkoprahové centrum pro lidi bez přístřeší.

V roce 2016 se v Ostravě vybralo 1 673 867 korun, z toho zpět pro Ostravu šel 1 088 000 korun. Tyto peníze šly především na dofinancování rekonstrukce tak zvaných terénních prostor, kde Charita Ostrava realizuje službu pro sociální rehabilitaci. Lidé se tam učí pracovat, je tam keramická dílna, šicí dílna. Jsou organizovány kurzy vaření, práci s počítačem a učí se finanční gramotnosti.

„Letos doufáme, že výnos Tříkrálové sbírky bude o něco vyšší, protože máme o 15 - 20 skupinek více. Dohromady to tvoří asi 1400 dobrovolníků, především dětí a mladých lidí, kteří jsou zapojeni do sbírky,” dodal Martin Pražák.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám