Hlavní obsah

Kasematy hradu Špilberk se výjimečně otevřou k přenocování

Novinky, Jiří Smutný

V sobotu 25. srpna se koná jediné letošní nocování v kasematech brněnského hradu Špilberk, který sloužil za Rakouska-Uherska jako nejobávanější vězení v celé habsburské monarchii. Proslulo vězněním významných osob, jako byli lotr Babinský, italský básník Silvio Pellico nebo voják baron Trenck.

Foto: TIC Brno

interiér kasemat

Článek

Zajímavé je, že kasematy byly postaveny mnohem později než hrad, a to až v baroku. Na strop byla použita valená klenba. Jako vězení tento objekt sloužil pouze sto let. Turisté sem chodí delší dobu a stále jich přibývá. Teď jen není jisté, zda nocující ze soboty na neděli připsat k turistům nebo k vězňům.

Sraz „zločinců” bude ve 22.00 hodin u vjezdové brány ve směru od Gorazdovy a Pellicovy ulice. Spací noc potrvá od 22.00 do 07.00 hodin, vstupenka přijde na pět set korun a pořídit se dá v centru Brna na Měnínské bráně a ve všech pokladnách Muzea města Brna na Špilberku. Spací kapacita je pětatřicet vězňů.

Uvězněné čeká kruté zacházení, přísný vězeňský režim, tmavá, chladná a vlhká cela, chudá strava a možná i noční překvapení.

Vězeňská služba očekává, že každý příchozí bude vybaven miskou na jídlo, hrnkem, lžící, karimatkou, spacím pytlem, pevnou obuví a vhodným oblečením, které se může zašpinit. Kdo bude mít u sebe mobil nebo podobnou techniku, bude mu méně než 18 let a jeho fyzický stav nebude dobrý, vyfasuje rok nepodmíněně navíc.

Reklama

Výběr článků

Načítám