Hlavní obsah

Karviná výrazně rozšířila kamerový systém

Novinky, Lukáš Hudeček

Karviná má k dispozici 77 nových kamer, upravené dohledové pracoviště a nasazenu unikátní programovou platformu, které využívá umělou inteligenci. Rozšíření kamerového systému stálo statutární město Karviná 10 milionů korun.

Foto: Edmund Kijonka

Kamerový systém

Článek

Ve spolupráci Policie České republiky, Městské policie Karviná a dalších organizací města byla vyhodnocena místa k instalaci 33 nových kamerových bodů, jejichž součástí je 77 nových kamer. Instalace nových kamer probíhala na konci loňského a začátkem letošního roku.

„Nové kamery jsou nainstalovány v rámci projektu Desatero Bezpečné Karviné a občané na ně mohou narazit například v okolí gymnázia, aby se studenti při cestě do školy cítili bezpečněji. Další kamery jsou na žádost občanů umístěny na Univerzitním náměstí, na autobusovém nádraží, náměstí Budovatelů a v areálu Loděnice,“ uvedl primátor města Jan Wolf (ČSSD).

Dohledové pracoviště Městské policie Karviná prošlo v rámci instalace nových kamer modernizací. Dosavadní obrazovky nahradilo speciální černé plátno s HD projektorem. Nasazena byla unikátní programová platforma, která využívá např. umělé inteligence při vyhodnocování specifických jevů ve sledované kamerové scéně v reálném čase i ze záznamu.

„Strážníci získali nástroj, který je upozorňuje na důležité jevy ve sledovaných prostranstvích, a to i v případě, že konkrétní kameru v té chvíli přímo nesledují,“ řekl Petr Osif z karvinského magistrátu.

Instalaci nových kamer v Karviné si pochvalují zástupci Policie ČR. „Rozšířena totiž byla i jejich dohledová pracoviště, a to na obvodní oddělení Policie České republiky v Karviné-Mizerově a na pracoviště pro zpracování záznamu pro dopravní policii,“ doplnil primátor Jan Wolf.

Celkem je na území města Karviné instalováno 144 kamer, z toho 132 statických a 12 otočných. Záznamy jsou ukládány na 300 TB úložiště, které zajistí dostupnost záznamů pro zpracování po dobu nejméně 20 dnů.

V letošním roce se počítá s dalším rozšířením městského kamerového dohledového systému. Proběhne postupně rozšíření a propojení všech kamerových systémů fungujících u příspěvkových organizací města do jednoho řízeného celku.

„Cílem je zvýšení bezpečnosti a operativnosti policie na území statutárního města Karviné a zajištění přístupu ke kamerám a záznamům pro Městskou policii Karviná a Policii České republiky,“ dodal primátor Jan Wolf.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám