Hlavní obsah

Karviná všemi deseti: město má ambici změnit negativní trendy i image

Novinky, Lukáš Hudeček

Statutární město Karviná chystá plán na období po ukončení těžby uhlí. Proces změny i plán nazvalo Karviná všemi deseti. Město jej představilo klíčovým aktérům v území i zástupcům ministerstev v Regionální knihovně Karviná.

Foto: statutární město Karviná

Primátor Jan Wolf (ČSSD) představuje projekt "Karviná všemi deseti".

Článek

Plán počítá s minimálně 10 projekty, které se uskuteční v horizontu 10 let a zásadně změní klíčové ukazatele jako úbytek obyvatel, zaměstnanost, chuť ve městě bydlet a podnikat. Chce také více zapojit lidi se zájmem o rozvoj města. Plán zpracovává společnost BeePartner, hotový bude na konci roku.

„Potýkáme se s pověstí, která sice úplně neodpovídá realitě, ale také víme, že není nad čím jásat. Negativní scénáře vývoje říkají, že když se nic zásadně nezmění, Karviná se bude dál smršťovat a lidé odcházet. Změnit to znamená přemýšlet v dlouhodobém horizontu, připravit projekty, získat na ně peníze. Neméně důležité je zapojit do procesu změny aktivně i lidi, kteří o to mají zájem. Přesně to plán řeší, a budeme to dělat,“ tvrdí primátor Karviné Jan Wolf (ČSSD).

Pracovní verzi plánu diskutovalo město s přizvanými osobnostmi a experty z Moravskoslezského kraje, ministerstva průmyslu a obchodu, ministerstva pro místní rozvoj, ministerstva práce a sociálních věcí, firem OKD, Asental nebo Residomo.

Mezi plánovanými projekty je například Karvinská speciální ekonomická zóna, která nabídne podnikání pro různé typy investorů, možnosti čerpání investičních pobídek anebo podpůrné programy zahrnující asistenci při zahájení činnosti v zóně.

Důležitým projektem je také Urbanistické řešení centra města, v jehož rámci by mělo dojít k revitalizaci třídy 17. listopadu, odstranění bariér, souvislému zahuštění centra a jeho napojení na okolní části, řešení dopravy i parkování. Chystá se taky rozšíření projektu Bezpečná Karviná o propojení bezpečnostních kamer se sítí internetu věcí. Zatraktivnit město má například přeměna Karvinského moře nebo projekt Po stopách původní Karviné, který řeší síť cyklostezek.

Součástí plánu je také zpracování 10 projektů do podoby zjednodušené nebo plné studie proveditelnosti. Společnost BeePartner rovněž vyhledá potenciální zdroje na realizaci projektů z evropských fondů a programů.

Soulad s budoucí politikou EU zajišťuje ekonomický expert Petr Zahradník, který se na setkání propojil videokonferenčním hovorem a mimo jiné potvrdil, že stejně jako tomu bylo v jiných zemích při útlumu těžby, tak i Karviné musí pomoci stát.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám