Hlavní obsah

Karviná si na obchodní centrum musí ještě počkat

Novinky, Milan Haluška

V areálu bývalého Okresního stavebního podniku v Karviné se již před několika lety mělo stavět nové obchodní centrum. Areál ale stále chátrá a je obklopen stavební sutí a pneumatikami.

Foto: Milan Haluška

Zdevastovaný areál

Článek

"Lidé, kteří bydlí poblíž areálu, musí dýchat prach, který vítr roznáší. O areál se již dva roky nikdo nestará a dokonce pětkrát tady hořely pneumatiky," říká jeden z oslovených obyvatelů.

Město Karviná není vlastníkem pozemku, tudíž nemůže podniknout žádné větší kroky. Areál patří společnosti Záhir Development, která celou věc řeší soudní cestou.

"Nosný nájemník obchodního centra od projektu odstoupil po příchodu krize v roce 2009. Záhir development a. s. jej zažaloval. V současné chvíli probíhá soudní spor," sdělil člen představenstva Záhir Development Jan Prokop.

"Karvinský magistrát s majiteli pozemku jednal vloni, kdy společnost tvrdila, že obchodní zóna bude. Dodnes se ale nestaví. Lidé se tak musí dívat na zcela zdevastovaný objekt a občas i na příjezd hasičů, kteří hasí pneumatiky," sdělila mluvčí města Šárka Swiderová.

Město zná i majitele pneumatik a opakovaně mu udělilo pokutu za neodvezení pneumatik z areálu. První pokuta činila 50 tisíc korun, druhou zatím majitel pneumatik nezaplatil a tak mu nabíhá penále. 

Občany Karviné ale přece jenom čeká pozitivní zpráva. Obchodní centrum bude možná příští rok. "Jednáme o prodeji celého areálu. V případě, že se prodej uskuteční, se zahájí výstavba zřejmě v roce 2012. Pokud tedy půjde vše dobře, mohou se občané města těšit na nové obchodní centrum," dodal Prokop.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám