Hlavní obsah

Karviná má novou knihu plnou pověstí, ilustrovaly ji děti

Novinky, Milan Haluška

Osmnáct veršovaných pověstí v jedné knize v těchto dnech vydal karvinský spisovatel Stanislav Filip. Kniha nese název Karvinské pověsti a autor ji v úterý pokřtil v literárním salónu Regionální knihovny, za účasti zástupců města, knihovny a veřejnosti.

Foto: Milan Haluška

Náměstek primátora Petr Bičej křtí novou knihu

Článek

Jde již o desátou knihu tohoto autora. Tentokrát navíc oslovil i děti z karvinských škol, které mu velkou měrou pomohly s ilustracemi. Ty tematicky navazují na daný děj a knížka jich obsahuje celkem sedmdesát.

„Když se jedná o karvinské pověsti, tak by to měli ilustrovat Karviňáci. A kdo jiný, než právě děti, má takovou fantazii například na nadpřirozené bytosti," říká spisovatel s tím, že zájem projevilo pět škol.

S vydáním knihy pomáhala i historička Libuše Kolková, která dokáže svým vyprávěním o karvinských pověstech přímo nadchnout. Především její zásluhou se těchto osmnáct pověstí sešlo.

„Pověsti jsou půvabné, něžné a laskavé. Pověst je takovým nejjednodušším dějepisem pro ty nejmenší a pověsti umějí vychovávat k lásce k rodnému kraji. Je strašně moc důležité, aby měl člověk vztah k místu, kde žije,” řekla na slavnostním křtu.

O knížku už dokonce projevily zájem některé školy. Například karvinské gymnázium už několik kusů zakoupilo a zájem mají i základní školy. Kniha by se měla od příštího týdne prodávat v infocentru na náměstí.

Vydání finančně podpořilo i město.

Reklama

Výběr článků

Načítám