Hlavní obsah

Karviná dobře hospodaří, na účtech má skoro půlmiliardovou rezervu

Novinky, Milan Haluška

Karvinští zastupitelé na svém úterním zasedání schválili závěrečný účet za loňský rok. Vyplynulo z něj, že město hospodaří velmi dobře. Na výbornou navíc dopadl i audit, který nezjistil žádná pochybení.

Foto: Milan Haluška
Článek

Karviná je podle náměstka primátora Jana Wolfa v dobré kondici a díky rezervám na účtech si nebude muset na rozdíl od jiných měst půjčovat peníze, například na dofinancování projektů dotovaných z Evropské Unie.

„Na ty jsme si nepůjčovali ani v tomto plánovacím období. Vloni jsme jen na dotacích přijali více než sto miliónů korun za dokončené evropské projekty a 143 milióny od státu. Dotace dělaly 25 procent příjmů města za rok 2013. Příjmy byly v celkové výši 1,255 miliardy korun, což je o 11 procent víc, než jsme předpokládali, naopak ve výdajích jsme byli úspornější – jsme na 61 procentech plánu a utratili jsme 863 miliónů. Máme tedy přebytek ve výši 392 milióny korun," přiblížil náměstek Wolf.

Financování pod dohledem ministerstva

Město si od roku 2008 nevzalo žádný úvěr a financuje své podíly na dotovaných projektech z rezervy, kterou si za poslední léta vytvořilo z příjmů.

„Ministerstvo financí nás tvrdě hlídá a všechny údaje o kondici města, aktivech i stavu splácení úvěrů, jsou veřejnosti dostupné,” doplnil náměstek s tím, že další peníze z rezerv by město mělo zapojovat i v budoucnu, především do investic v dalším plánovacím období Evropské unie do roku 2020.

Úspory jdou například do oprav

Město z loňských úspor přidalo především na aktuální investice. Více než 20 miliónů korun jde na běžící i nově připravované opravy chodníků a komunikací, rekonstrukci amfiteátru v zámeckém parku nebo letní modernizaci sportovišť u dalších pěti základních škol.

Reklama

Výběr článků

Načítám