Hlavní obsah

Karnevalové odpoledne vystřídala v Dražíči oslava MDŽ

Novinky, Petr Pokorný

Karnevalové odpoledne plné her a zábavy pro děti a následná oslava Mezinárodního dne žen spojená se zasedáním „valné hromady“ Vesnického spolku. Tak vypadala sobota v Dražíči na Českobudějovicku. Obě akce podpořila Jaderná elektrárna ČEZ v rámci programu takzvaného Oranžového roku.

Foto: Petr Pokorný

Karnevalové odpoledne v Dražíči na Českobudějovicku.

Článek

Sál obecního hostince se zaplnil rodiči s dětmi už okolo 14. hodiny. Zhruba čtyři desítky dětí v kostýmech si odpoledne naplno užívaly hned od samého začátku.

„Přišlo nám rozumné spojit dětský karneval s večerní víceméně symbolickou oslavou MDŽ, do níž se zapojí i děti se svými vystoupeními, a také se setkáním našeho spolku, na němž vyhodnotíme uplynulé aktivity a současně naplánujeme akce nové, včetně těch, které podpoří elektrárna,“ uvedla předsedkyně Vesnického spolku v Dražíči Lenka Králová.

Projekt Skupiny ČEZ Oranžový rok je určen na podporu sportovních, kulturních a společenských aktivit v třináctikilometrové zóně okolo temelínské elektrárny.

„Oranžový rok je pro nás nesmírně důležitý, protože si můžeme dovolit pořádat akce většího rozsahu a to nejen pro děti, ale pro všechny věkové kategorie obyvatel obce. Navíc jde o projekt dlouhodobý s jasnými pravidly, takže je možné jednotlivé činnosti s předstihem plánovat a připravovat,“ poznamenala Králová.

Podle starostky Dražíče Aleny Dědičové je podpora elektrárny zásadní pro životaschopnost místních spolků. Vedle toho Vesnického výborně fungují dobrovolní hasiči a myslivci. Navíc řada členů Vesnického spolku v Dražíči je současně u hasičů nebo myslivců, takže společné aktivity se často vzájemně prolínají a doplňují se.

„Díky podpoře s Oranžového roku se daří spolkové aktivity rozvíjet. Výsledkem jsou různé hasičské soutěže, plesy, karnevaly, drakiády, exkurze, výlety a podobně. Například dobrovolní hasiči hrají zcela zásadní roli nejen v případech různých krizových situací, ale také při výchově mládeže a organizování sportovních, kulturních i společenských akcí,“ zdůraznila starostka obce s 220 obyvateli, která v roce 2011 získala titul Vesnice roku.

„Jsme malou obcí, pro kterou je každá podobně získaná finanční podpora velmi cenná a samozřejmě vítaná,“ dodala Dědičová.

Reklama

Výběr článků

Načítám