Hlavní obsah

Karnevalem na ledě se loučila zima, jejíž vláda se blíží konci

Novinky, Stanislava Dvořáková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Veselé a hravé melodie plynoucí v neděli 11. února ze zimního stadionu v Ústí nad Orlicí potěšily kolemjdoucí a rozzářily oči nejen drobotiny v představě zajímavých bruslařských figur. Karnevalové odpoledne připravila ústecká pobočka Církve bratrské ve spolupráci s městskou společností Tepvos.

Foto: Stanislava Dvořáková

Z očí masek i doprovodů se dala vyčíst otázka: "A co bude dál, co nás všechno ještě čeká?"

Článek

Zima je sice krásné období, ale v poslední době je na své dary skoupá. Ještě že existuje moderní technika, která její nedostatky nahradí. Obětavá skupina aktivních členů ústecké pobočky Církve bratrské pak přispívá vytvářením chybějících zimních radovánek.

Měsíc únor, který doprovází plesová sezóna, se zároveň loučí s vládou zimního království, a jak jinak než karnevalem na ledě, i když umělém.

Na stadionu v Ústí nad Orlicí tak zástupce uvedené zimní královské družiny Jan Malý z Brna, hokejista i krasobruslař, s pomocí zdravotníka a Marfuši z Mrazíka, rozehrál poslední zimní partii plnou tance, her a soutěží.

Po uvítání a seznámení s programem za asistence policisty z řad masek vyzpovídal přítomné z jejich znalosti bruslařské techniky. Malí hokejisté, záhadné čarodějnice a příšerky si s jízdou vpřed poradili bez problémů. Půvabné princezny, početná zvířátka a chrabří poslové z vesmíru využili svých zkušeností, ať s pomocí všech svých čtyř končetin, tak různých židliček a chodítek, či pomoci tatínků a maminek.

Tak se v bruslařském zápolení objevily postavy masek i doprovodu od výšky padesáti centimetrů až dvou metrů. A užívali si karneval i teenageři včetně generace všeho věku.

Po průpravě během korza kolem kluziště došlo k prověrce rychlosti a obratnosti v chytání rybářů rybiček. Poté nastalo pravé karnevalové veselí v tanečním rytmu hip hopu, který rozpohyboval nejen všechny na ledě, ale také diváky za mantinelem.

Jan Malý, který ovládá i oblouky, trojky a kadeta, vybral další tanec v romantickém duchu babiček a prababiček na přírodních kluzištích začátku 20. století, což se při výběru partnera stalo kamenem úrazu. Kočička s myší, loupežník s princeznou, maličká s obrem -  nešli dohromady. Ani u těch starších, kdy jeden jel na bruslích, druhý na jiných částech těla, galantnost nezvítězila.

Bruslaři se raději spojili v dlouhý řetěz, a tak bylo opět veselo nad způsobem překonávání nastražené překážky. Ti nejodvážnější proletěli pod tyčí stylem plavecké šipky do vody.

Čas pohybových karnevalových kreací se naplnil, takže bylo přistoupeno k dalšímu netrpělivě očekávanému bodu programu. Po odměně sedmi nejhezčích masek nastalo losování dalších početných cen.

Navíc při odchodu 96 přihlášených masek každá dostala upomínkový list se svým jménem. Kdo žádnou cenu nezískal, byl odměněn drobným dárkem.

Karneval pobavil na 200 návštěvníků, kteří odcházeli s přesvědčením, že za rok bude na ledě opět veselo. I když je v programu karneval uváděn jako "dětský", stal se zábavou pro všechny věkové kategorie.

Reklama

Výběr článků

Načítám