Hlavní obsah

Karneval dětí se zrakovým postižením podpořily i kovácké odbory

Novinky, Petr Pokorný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Děti v kostýmech indiánů, kovbojů, rozličných zvířat, pirátů, akčních hrdinů, princezen a dalších pohádkových postav, zaplnily v úterý 6. března v podvečer konferenční sál českobudějovického Clarionu. Konal se zde totiž letošní Indiánský karneval, pořádaný Mateřskou školou pro zrakově postižené.

Foto: Petr Pokorný

Karneval v Clarionu.

Článek

Spokojenost, smích a šťastné úsměvy dětí byly největší odměnou nejen pro rodiče a personál školky, ale také pro její partnery. Věcnými dárky do tomboly a soutěží letos již podruhé přispělo například jihočeské Regionální pracoviště Odborového svazu KOVO.

„I malá pomoc je pro nás významná a jsme rádi, že do mimoškolních aktivit se zapojují ochotně partneři školy a rodiče našich dětí,“ konstatovala v zaplněném sále Clarionu ředitelka školy Jana Michalová.

Mateřská škola pro zrakově postižené v Zachariášově ulici v Českých Budějovicích je jedinou speciální mateřskou školou svého druhu v regionu a jejím zřizovatelem je Jihočeský kraj. Vedle své základní činnosti plní také se spádovostí pro celý region úlohu speciálního pedagogického centra pro zrakově postižené. Škola se nachází v klidné vilové části centra města s dobrou dopravní dostupností.

„Význam školy v péči o zrakově postižené děti není jistě nutné připomínat, proto se snažíme její činnost víceméně symbolickou formou podpořit,“ uvedl zmocněnec Krajského sdružení Odborového svazu KOVO Jihočeského kraje Jan Švec a připomněl, že vedle Odborového svazu KOVO jsou partnery mateřské školy také některé podniky, v nichž KOVO působí. Například Groz-Beckert Czech nebo KERN- LIEBERS CR.

Pět tříd Mateřské školy pro zrakově postižené navštěvuje v současné době 60 dětí. Personál školy tvoří v současné době 25 lidí s různou délkou úvazku, 12 z nich jsou pedagogičtí pracovníci

Odborový svaz KOVO působí v současné době v 60 strojírenských podnicích na jihu Čech. V regionu má více než pět tisíc členů, což představuje přibližně 24 procent všech zaměstnanců těchto firem. Mezi firmy, kde působí OS KOVO, patří například Jihostroj Velešín, ČZ Strakonice, Robert Bosch České Budějovice, ZVVZ Milevsko, Motor Jikov České Budějovice, Groz-Beckert ČR, Kern-Liebers CR, Reinfurt Prachatice, Klima CZ Prachatice, Dura Automotive Blatná, Schneider Electric Písek a další

Mateřská škola pro zrakově postižené v českobudějovické Zachariášově ulici poskytuje ucelenou komplexní péči v těchto oblastech: speciálně pedagogická práce na třídách, oftalmologická péče, ortoptická a pleoptická cvičení, rehabilitační cvičení, Vojtova i Bobathova metoda, logopedická péče, služby psychologa. Ve všech třídách škola nabízí moderní speciálně pedagogické metody diagnostiky.

Tato péče je poskytována týmem odborníků, který tvoří speciální pedagogové, psycholožka, asistenti pedagoga, ortoptické sestry (do MŠ dochází pravidelně oční lékařka), logopedka, fyzioterapeutka. Třídy jsou vybaveny speciálními pomůckami a hračkami pro děti se zrakovým postižením. Nechybí možnost konzultací a vyšetření ve školském poradenském zařízení – Speciálním pedagogickém centru pro zrakově postižené.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám