Hlavní obsah

Karlovarští skauti a skautky čelili v Habartově Apokalypse

Novinky, Aleš Plevka

Ve dnech od 29. do 31. května se Junácké středisko Dýmka Habartov stalo centrem skautského dění v Karlovarském kraji. Konalo se zde totiž krajské kolo Svojsíkova závodu skautů a skautek, ve kterém veskrze šestičlenné hlídky bojovaly o možnost reprezentovat kraj v kole celorepublikovém.

Foto: Aleš Plevka

Téměř dvě stovky skautů Karlovarského kraje se sjely do Habartova v rámci krajského kola Svojsíkova závodu

Článek

Jednalo se rozsahem o nemalou akci, která opět po roce (vloni středisko pořádalo podobný závod pro světlušky a vlčata, tedy mladší sestry a brášky) do Habartova na víkend přilákala necelé dvě stovky skautů, jimž se na téměř tři dny stal domovem areál klubovny.

I tyto závody vyžadovaly dokonalou přípravu a spolupráci několika desítek členů servisteamu, který se staral o to, aby se závodníkům i jejich doprovodu dostalo co možná nejlepšího zázemí a aby se ani v čase mimo závod neměli čas nudit. A to se povedlo.

Do závodu se zapojilo celkem 18 hlídek, které přijely z Lokte, Karlových Varů, Chebu, Chodova, Horního Slavkova, Nejdku, Mariánských Lázní a z Aše. V dívčí kategorii se utkalo deset družin, v chlapecké pak šest a dvě hlídky absolvovaly závod tzv. mimo soutěž.

Motivem letošního ročníku byla Apokalypsa - tedy svět na pokraji katastrofy, kdy je člověk nucen bojovat o holý život bez pomoci většiny standardních výdobytků moderní civilizace.

A vůbec byl ten letošní závod v mnohém dalším netradiční. Po příjezdu si závodníci vybudovali ležení, ale na páteční noc ho nevyužili, neboť pro ně již okolo deváté začínal přesun na nocoviště v přírodě. Spaní pod širákem má jistě své kouzlo, ale zrovna v pátek ho poněkud narušila asi hodinová vydatná přeprška. Nicméně všichni noc přečkali bez větší úhony.

Ráno hlídky obdržely mapu a do ní si zakreslily umístění soutěžních stanovišť. Ta byla od sebe vzdálena i několik kilometrů, a tak s ohledem na stanovený časový limit bylo žádoucí dobře naplánovat trasu a pokud možno neztratit správný směr. Na skauty čekalo 8 - 9hodinové putování a plnění teoretických i praktických úkolů.

Z nich namátkou zmiňme např. uvaření jídla na vařiči, opravu kola, psaní dokumentu na psacím stroji, překonání sama sebe při požívání smažených moučných červů, vysílání zprávy rozbitou vysílačkou, ošetření raněných po výbuchu ve věži a další.

U všech disciplín se hodnotilo zvládnutí zadání, ale i spolupráce a chování členů hlídky. I s předzávodními stanovišti bylo k mání 22 postů. Je však nutné podotknout, že nikdo nemohl zvládnout vše a i toto bylo otázkou volby a strategie hlídek. Ty se do tábořiště vracely v sobotu mezi třetí a čtvrtou hodinou odpolední. Všichni byli unavení, ale určitě i šťastní a malinko pyšní na to, že to zvládli.

Odměnou pro všechny byla bezvadná večeře a následně výroba zmrzliny pomocí dusíku. Na maximum pak znovu doplnil baterie večerní skvělý koncert skupin BenDover a Liwid.

V neděli bylo na programu balení, velká společná akční hra na pašeráky a celníky a samozřejmě tolik očekávané vyhodnocení. Na prvních místech se umístili junáci 1. nejdečtí z Kompasu Nejdek a Lišky z Orionu Karlovy Vary. Obě hlídky postupují do republikového klání. Na druhé příčce je doplnili Dřemlíci ze Smrčiny Aš a Bakterky z téhož střediska. Bronzovou pozici si vyzávodili Jestřábi ze Stopy Mariánské Lázně a Rackové z Orionu Karlovy Vary. Všem účastníkům závodu gratulujeme. 

Reklama

Výběr článků

Načítám