Hlavní obsah

Karlova Koruna, zámek v Chlumci nad Cidlinou, byl jedním z posledních projektů Jana Blažeje Santiniho

Novinky, Jana Vančatová

Již o příštím víkendu se ze svého „zimního spánku“ opět probudí většina našich památek; jedním ze zámků, který přivítá své první letošní návštěvníky, bude i Karlova Koruna v Chlumci nad Cidlinou. Barokní zámek je již téměř tři století neodmyslitelnou dominantou města na břehu řeky Cidliny.

Foto: Jana Vančatová

Dominanta Chlumce nad Cidlinou - zámek Karlova Koruna

Článek

Silueta zámku je nepřehlédnutelná, ať již přijíždíte z jakéhokoli směru. Karlova Koruna patří k nejvýznamnějším barokním stavbám v Česku. Stojí na návrší Chlumec, na jejím místě stála kdysi tvrz; vybudovaný zámek neodmyslitelně spojil Chlumec nad Cidlinou se třemi významnými jmény: šlechtickým rodem Kinských, geniálním architektem Janem Blažejem Santinim-Aichelem a pražským stavitelem Františkem Maxmiliánem Kaňkou.    

Zámek Karlova Koruna nechal postavit jako své letní reprezentační sídlo v letech 1721 - 1723 hrabě František Ferdinand Kinský, nejvyšší kancléř a lovčí království Českého. Nezvyklé jméno propůjčil reprezentačnímu sídlu rodu Kinských originální půdorys, připomínající tvar královské koruny.

Plány zámku vypracoval Jan Blažej Santini-Aichel a stavbu pak vedl další ze známých stavitelů vrcholného baroka F. M. Kaňka. Rozlehlý zámecký park byl vybudován ve stylu anglické zahrady. Na počest návštěvy císaře Karla VI. byl zámek pojmenován Karlova Koruna.

Zámek nese typické prvky Santiniho osobitosti a geniality, byl jedním z posledních projektů tohoto génia české architektury. Ke středovému válci o dvou patrech připojil tři totožná jednopatrová křídla čtvercového půdorysu. Silueta stavby vypadá ze všech směrů téměř naprosto shodně. Dokonalá kompozice je patrná i z umístění zámku do krajiny, to ještě bylo zdůrazněno třemi alejemi vedoucími ke třem branám parku.

Nedostatek prostorů v zámku vedl k výstavbě hospodářských budov v jeho okolí - Tereziánský trakt a Lichtenštejnský trakt. Na počátku 19. století vystavěl stavitel Koch empírovou oranžerii.

Chlumec a Kinští jsou pevně spjati se slavnou tradicí parforsních honů (připravená štvanice, kdy zvěř pronásleduje smečka psů následovaná lovci na koních) a chovem koní. Lov zvěře patřil k nejoblíbenějším radovánkám šlechty.

Značný význam měl titul nejvyššího lovčího Českého království, jehož majitel se zodpovídal za stavy zvěře na královských panstvích a dohlížel na přípravy štvanic s královskou účastí. V této funkci jméno rodu Kinských je velmi časté - chlumecké panství společně s pardubickým a poděbradským tvořilo obrovské území vhodné pro honitbu.

Po roce 1948 byl zámek v držení československého státu. Byla zde vybudována expozice Baroko v Čechách, kterou zaštiťovala Národní galerie. V roce 1992 se v restituci majetek vrátil do rukou původních majitelů - rodině Kinských. Expozice Národní galerie byla nahrazena novou, interiérovou zámeckou expozicí dějin rodu Kinských a chovu koní – Kinských-chlumeckých plaváků.

Dnes se na zámku, kromě tradičního návštěvního okruhu, můžete vydat i na pohádkové trasy v zámeckém parku, na dětský okruh s hrabětem Oktaviánem nebo využít ojedinělé nabídky programů pro mateřské školy. Karlova Koruna je i oblíbeným místem pro pořádání svatebních obřadů a koncertů. Je jedinečným místem vhodným k návštěvě v roce 2017 - Roce českého baroka - vyhlášeným Czech Tourismem.

Reklama

Výběr článků

Načítám