Hlavní obsah

Karl Renner v Dolních Dunajovicích

Novinky, Josef Šuba

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dolní Dunajovice si v září připomenou svého nejvýznamnějšího rodáka. Od soboty, 31. srpna je tu ke shlédnutí výstava, věnující se osobnosti Karla Rennera, prvního rakouského kancléře a také prvního spolkového prezidenta.

Foto: Luboš Hron

Starosta Dolních Dunajovic Josef Hasník zahajuje výstavu.

Článek

Obec Dolní Dunajovice se pomalu stává centrem setkávání minulých a současných obyvatel bývalého mikulovského okresu. Na místě příznačně nazvaném Dům Karla Rennera, fórum pro česko-rakouský dialog, byla včera zahájena výstava Renner on Tour, která by měla přispět k poznání společné minulosti obou zemí, ale měla by také pomoci rozvíjet onen česko-rakouský dialog a prohloubit vzájemné vztahy mezi oběma národy. Široké veřejnosti se tu představuje osobnost významného rakouského politika Karla Rennera, který je mnohými označován za duchovního otce moderní Evropy.

S myšlenkou uspořádat v Dolních Dunajovicích výstavu o Karlu Rennerovi přišlo Dr. Karl Renner Museum v rakouském měste Gloggnitz, které o odkaz svého prezidenta a kancléře pečuje. Renner trávil právě ve městě Gloggnitz velkou část svého života a to je tak označováno za jedno ze dvou Rennerových měst. Tím druhým jsou právě Dolní Dunajovice. Muzeum celou výstavu připravilo a stojí také za vydáním brožury, mapující význam Dolních Dunajovic pro Karla Rennera. Jejím autorem je Siegfried Nasko.

Návštěvníci mají prostřednictvím několika informačních panelů možnost poznat Rennera jako dunajovického rodáka, studenta, politka, literáta, sociálního demokrata nebo zakladatele spolku "Naturfreunde" a Dělnické banky.

Páteční slavnostní vernisáž proběhla za účasti představitelů Dolních Dunajovic a města Gloggnitz v čele s oběma starosty, kteří také celou výstavu zahájili. Promluvil i ředitel Gloggnitzkého muzea Adolf Csekits a zástupce dolnorakouského zemského sněmu. Výše zmíněný Siegrfried Nasko na závěr osobnost Karla Rennera krátce představil a vyzdvihl vliv a význam rodné obce v jeho dalším životě. Celý slavnostní podvečer byl prodchnut přátelskou atmosférou, kterou ještě podtrhovala cimbálová muzika z Velkých Bílovic. 

Výstava v Dolních Dunajovích potrvá od 31. srpna do 15. září a bude přístupná vždy od 14 do 17 hodin. Dům Karla Rennera najdete na ulici Poštovní. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám