Hlavní obsah

Karel Vetchý má s pořadem Host ve vile velké plány. Zatím to vypadá nadějně

Novinky, Jiří Smutný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

V nedávno otevřené Vile Löw-Beer v Brně, Drobného 22, spadající pod Muzeum Brněnska, vznikl nový diskusní pořad. Zatím se sice příliš nediskutuje, diváci spíše poslouchají, ale asi je to jen otázka času, kdy se osmělí a diskuse se rozběhne. Tak to alespoň vidí Karel Vetchý, který s pořadem přišel.

Foto: Jiří Smutný

Karel Vetchý

Článek

Karel Vetchý je člověk, který věnoval většinu svého života brněnské kultuře. S výjimkou krátkého období, kdy pracoval na letišti, byl vždy zaměstnán jako produkční kulturních pořadů. Nejprve v Divadle bratří Mrštíků, pak v Brněnském kulturním centru a posléze v Kulturním informačním centru města Brna. Nyní je produkčním v Muzeu Brněnska.

„Ano, já jsem duchovní otec tohoto pořadu,“ přiznává Vetchý a současně dodává, že teď už je to kolektivní práce. „Já jsem si říkal, že Brnu chybí něco, kam by si lidé mohli přijít nejen něco poslechnout, ale popovídat si,“ vzpomíná.

„Ono je to zatím v plenkách. Aby z toho vzniklo diskusní fórum, aby lidé mezi sebou komunikovali, a ne jenom poslouchali, to ještě chvíli potrvá. Zatím se bojí mluvit. Cílem je dosáhnout toho, aby diváci s hostem otevřeně diskutovali, aby ty svoje myšlenky dostali ven. Aby se pobavili, aby se poučili, ale hlavně, aby se naučili mluvit. Chceme zkulturnit myšlení a vystupování lidí.“

Kdysi už v Brně něco podobného bylo. Před lety se na zcela zaplněném nádvoří Staré radnice konalo setkání s Martinem Hilským, překladatelem Shakespeara. Karel Vetchý vzpomíná, jak to byl krásný večer, kdy se dvě hodiny intenzivně diskutovalo, porovnávala se naše mateřština s angličtinou a všichni dospěli k závěru, jak je ta čeština krásná.

Naděje, že se něco podobného vrátí, tady je. „Třeba když skončil večer s Ondřejem Vetchým, tak lidé psali: Vzal jsem si z toho to a to, to mě zaujalo, děkuji. A to už je jen kousíček od toho, aby přišli příště znovu a našli odvahu položit přímo otázku,“ říká tvůrce pořadu. „A obě strany, diváci i host, by si měly něco odnést.“

Vše je zatím na začátku. Hosté přišli zatím dva, Petr Nárožný a Oldřich Vetchý. Nyní se připravuje pokračování, v němž budou mít diváci možnost popovídat si s hercem, dabérem a moderátorem Českého rozhlasu Brno Zdeňkem Junákem. Pořad má název Brněnský bard Zdeněk Junák a uskuteční se v pátek 26. února 2016 v 19 hodin. Vstupenky jsou na pokladně.

Reklama

Výběr článků

Načítám