Hlavní obsah

Karel IV. se opět vydá z Prahy na Karlštejn

Novinky, Daniela Raušová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Historický průvod, v jehož čele stane císař římský a král český Karel IV., povede z Prahy až na hrad Karlštejn, kde v kapli Svatého kříže pomyslně uloží říšské korunovační klenoty. Přidat se k průvodu s jedinečnou středověkou atmosférou mohou zájemci buď v sobotu 31. května nebo v neděli 1. června.

Foto: Agentura Alotrium

Plakát k tradičnímu průvodu

Článek

„V sobotu se Karel IV. vydá na cestu z Prahy, jeho cesta bude utajená až do Radotína, kde se k němu po 14. hodině připojí  jeho osobní garda, pochopitelně se vší pompou. Tradiční průvod se v sobotu zastaví ve městech Černošice (okolo 16:00), Mokropsy (okolo 17. hodiny)  a Dobřichovice (okolo 18:30). V Dobřichovicích na louce pod zámkem zároveň bude probíhat od 14. hodiny bohatý program pro širokou veřejnost. Vpodvečer zde místní uvítají krále, jeho choť i celou jeho družinu. Od 20:30 se pak na nádvoří dobřichovického zámku odehraje představení Noc na Karlštejně,“ popsala sobotní program členka skupiny historického šermu Alotrium Barbora Uchytilová.

Návštěvníci se mohou těšit nejen na Karla IV., ale i na jeho osobní gardu tvořenou historickými šermíři vybavenými dobovou výzbrojí.

Nedělní program začne v Dobřichovicích, kde král i se svou družinou přespí a v 10 hodin vyrazí k hradu Karlštejn. Na své cestě se zastaví v Letech (10:25), Řevnicích (11:35), Zadní Třebani (12:50) a Hlásné Třebani (14:30). Pod hradby Karlštejnu dorazí průvod okolo 15:15. Celá akce bude ukončena na hradě Karlštejn, kde budou předány korunovační klenoty místnímu purkrabímu.

„Zveme všechny návštěvníky, kteří si chtějí na chvíli odpočinout od zběsilého tempa dnešní doby, připomenout si kus naší historie, nebo jen tak příjemně o víkendu zrelaxovat. Je jedno, jestli krále uvítají v některém z navštívených měst, nebo si společně s námi udělají příjemný výlet a připojí se k průvodu. Na všechny přítomné dýchne příjemná autentická středověká atmosféra plná pohody,“ dodala Barbora Uchytilová.

Letošní ročník poprvé pořádá město Dobřichovice ve spolupráci se skupinou historického šermu Alotrium a Dobřichovickou divadelní společností.

Reklama

Výběr článků

Načítám