Hlavní obsah

Karel IV. a jeho ženy ve flakonech unikátního Archivu vůní v Kladrubech

• Aktualizováno
Novinky, Vratislav Konečný

Zase ten Karel IV. Tentokráte jako vůně v pětilístku se svými ženami. Pro originální Archiv vůní v klášteře v Kladrubech u Stříbra je složila známá parfumérka Petra Hlavatá. Ta již v minulém roce přispěla do kolekce poctou geniálnímu staviteli Santinimu-Aichlovi a Braunovým barokním sochám.

Foto: Archiv vůní Kladruby
Článek

Sochy jsou umístěny v lapidáriu kláštera, Petra Hlavatá deseti z nich vytvořila specifické vůně. Esence pro klášterní vykuřovadlo se jmenuje Salve Santini.

Archiv vůní vznikl loni, u příležitosti 900. výročí založení kladrubského kláštera. Nyní se otevírá upravená expozice. Přibyly vůně, parfém i výstavní prostory. Během sezóny se chystají speciální prohlídky, ochutnávky vůní, workshopy i individuální relaxační pobyty.

Jak budou vonět panovníci?

Karel a jeho ženy se představí 13. – 15. května během speciální prohlídky kláštera  Putování Karla IV., pro které připravila Petra Hlavatá 5 parfémů na motivy císaře Karla IV. a jeho 4 manželek.

Prohlídky provedou návštěvníky ambitovými chodbami a vyvrcholí v kostele Nanebevzetí Panny Marie a v běžně nepřístupné klášterní sakristii. Po trase budou umístěny „komponované obrazy“ provázené aranžemi z živých květin a krátkodobými instalacemi drobných exponátů vztahujících se k tématům ze života Karla IV.

Připomenou např. vzdělávání mladého šlechtice, vojenské zkušenosti, zálibu v umění a stavitelství, zbožného panovníka a jeho rodinu. V sakristii návštěvníky čeká jedinečná příležitost přivonět k vůním namíchaným podle vlastností a povah jednotlivých historických osobností – Karla IV., Blanky z Valois, Anny Falcké, Anny Svídnické a Alžběty Pomořanské.

Archiv čichového prožitku

„V základní části Archivu vůní, přístupné zdarma, je vystaveno 18 ingrediencí v několika variantách a formách – pryskyřice, byliny, vonné oleje atd. Celkem tak mohou návštěvníci přivonět k přibližně 80 vůním. Výběr záleží na kapacitě jejich nosů,“ popisuje jádro Archivu vůní kastelán Milan Zoubek.

Pro sezónu 2016 se Archiv vůní rozšířil o Knihovnu vůní. „V průběhu sezóny se zde budou konat také workshopy a prostor bude sloužit i k individuálním relaxačním vonným pobytům, spojeným se studiem vonných látek a literatury o nich,“ představil novinky kastelán Zoubek.

Ani v letošním roce nebudou chybět mimořádné prohlídky Lapidária vůní v prostoru ambitové chodby kláštera. Zde je vystaveno téměř třicet soch z dílny Matyáše Bernarda Brauna.

Složení 18 základních ingrediencí:

9 ingrediencí reprezentujících orientální parfumérství – jedná se o ingredience, ze kterých je složen parfém „Star of Santini“, prezentovaný v loňském roce – kadidlo, myrha, oud, cedr, růže, jasmín, santal, ambra a pižmo.

9 ingrediencí reprezentujících západní parfumérství – jde o ingredience, které jsou součástí pro letošní rok vytvořeného parfému Apotheosa, inspirovaného sochami  Matyáše B. Brauna v klášteře Kladruby, představují postavy z řecké a římské mytologie. Jedná se především o bylinné ingredience – levandule, šalvěj, máta, mimóza, heřmánek, rozmarýn, pelyněk, citrusy a lípa.

Archiv vůní je během května a června a září a října přístupný pouze o víkendech od 13 do 17 hodin. V letních měsících červenci a srpnu se návštěvníkům otevře ve stejný čas každý den kromě pondělka.

Reklama

Výběr článků

Načítám