Hlavní obsah

Karel Gott napsal letos pro německý trh autobiografii, která se stala bestsellerem

• Aktualizováno
Novinky, Robert Rohál

Bestsellerem v německy mluvících zemích se stala knižní autobiografie Karla Gotta, která nese název Zwischen zwei Welten - Mezi dvěma světy. Publikace, na které se spolupodíleli Filip Albrecht a Jan Adam, vyšla 9. května a vydalo ji přední německé vydavatelství Riva.

Foto: archiv Filip Albrecht

Jan Adam, Filip Albrecht a Karel Gott během přípravy knihy ve zpěvákově kuchyni.

Článek

„Na knize, jejímž autorem je Karel Gott, se začalo pracovat už od roku 2006,” říká Gottův německý dvorní textař a spoluautor knihy Filip Albrecht.

„Hodně věcí už jsme měli napsaných, ale až v okamžiku, když do projektu vstoupil náš kamarád Honza Adam, Karlův tajemník, jsme knihu mohli dokončit. Proč? Protože Honza je opravdu "gottolog", a velmi mu záleželo, aby všechna data a fakta byla naprosto v pořádku, a to ve všech zdánlivě drobných detailech. Uvedu příklad: Karel věděl, že svůj první hit Weisst du wohin zpíval během finálového fotbalového utkání evropského poháru, ale už nevěděl přesný den. Pro Honzu to nebyl žádný problém. Po dvou dnech přišel s tím, že nejen zjistil, že to bylo 23. května 1968, ale že hrálo v Rotterdamu AC Milano s Hamburger SV, a že AC Milano vyhrálo 2:0. Právě tato autorská "trojkonstelace" se ukázala pro všechny jako ta nejlepší cesta, kterou se lze pro projekt Gottovy autobiografie představit.”

Od května, kdy kniha vyšla v Německu, Rakousku a Švýcarsku, se Karel Gott zúčastnil nespočtu televizních show ponejvíce v Německu. Rakouská televize ORF přijela dokonce do Prahy a natočila hodinový portrét s Karlem, Ralphem Siegelem, autorem mnohých písní jako Babička, Das Maedchen aus Athen, Wenn der Teufel es will nebo Lago Maggiore, Darou Rolinc a Filipem Albrechtem.

„Talkshow se natáčela u Karla doma na Bertramce v obýváku. Uváděla ji rakouská moderátorka Vera Russwurm. Ihned poté přijel tým z ARD, konkrétně z redakce Titel Thesen Temperamente, což je literární pořad, který existuje přes čtyřicet let, a kde Karel byl praktický první zpěvák, který tam byl uveden jako spisovatel,” vzpomíná Filip Albrecht.

„A když přijel do Prahy německý prezident Joachim Gauck na svou první státní návštěvu České republiky, bylo jeho vyloženým přáním, aby na Hradě byl i Karel. Povídali si tam o svých knižních autobiografiích. Druhý den Karlovi přišla z německého prezidentského úřadu kniha pana prezidenta Gaucka s osobním věnováním, na což reagoval i Karel zasláním jeho knihy panu prezidentovi,” dodal Filip Albrecht.

Práce na knize to byla náročná, nejslavnější český zpěvák všech dob má za sebou nejen více než padesát  let umělecké kariéry, ale také neskonale mnoho zážitků, a to praktický v celém světě. Proto se muselo zvažovat, co dát a co nechat stranou. Něco se muselo zkrátit, něco naopak zdůraznit, třeba Gottovy vzpomínky na různé slavné německé kolegy.

„S výsledkem jsme velice spokojení. Po vydání se neobjevila jediná recenze, a to jich vyšly desítky, která by byla negativní. Pro Karla byla tato pozitivní reakce ze všech stran důkazem toho, že naše práce nebyla marná. I to, že kniha vyšla přesně k jeho 75. narozeninám, bylo dobré načasování. Myslím si, že tak za pět let vydáme doplněnou verzi. Už teď sbíráme nové materiály, příběhy a témata,” uzavírá Filip Albrecht.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám