Hlavní obsah

Karafiáty zpestřily den ženám ve Vítkovické nemocnici v Ostravě

Novinky, Radka Miloševská

Pestře zbarvené květy karafiátů obdržela u příležitosti Mezinárodního dne žen bezmála stovka lékařek, sester, sanitářek a záchranářek sloužících v neděli ve Vítkovické nemocnici v Ostravě.

Foto: archiv nemocnice

Nejvíce žen pracuje ve Vítkovické nemocnici na pozici všeobecná sestra a praktická sestra.

Článek

Smyslem tradice je vyjádřit úctu ženám, nejen ve zdravotnické profesi, ale především jejich životnímu poslání. Z celkových 864 zaměstnanců zaujímají ženy v nemocnici více než 80 procent.

„Věříme, že květinové poděkování bude pro naše zaměstnankyně odměnou i zpestřením a symbolickým oceněním jejich celoživotní obětavosti, kterou s sebou role ženy nese. Velmi si vážím toho, že naše nemocnice má k dispozici tolik kvalitních lékařek, sester, sanitářek, záchranářek a dalších pracovnic,“ oceňuje MUDr. Stanislav Jackanin, MBA, ředitel Vítkovické nemocnice.

Nejvíce žen pracuje ve Vítkovické nemocnici na pozici všeobecná sestra a praktická sestra, kde jim společnost dělá pouze 5 mužů. V lékařské profesi, kdy Vítkovická nemocnice zaměstnává 170 lékařek a lékařů, je situace z hlediska pohlaví vyrovnanější. Mužů je pouze o čtyři více než žen.

Zdravotnickým povoláním s převahou mužů je ve Vítkovické nemocnici zdravotnický záchranář, kde pracuje pouze čtvrtina žen, a ryze mužským povoláním se jeví být řidič sanitek, kterých je 16 mužů a ani jedna žena.

Mezinárodní den žen ustanovilo OSN v roce 1975 jako připomenutí výročí stávky švadlen konané v roce 1908 v New Yorku, které bojovaly za volební práva a zrovnoprávnění pracovních podmínek. Už tehdy se myšlenka rovnoprávnosti žen šířila celosvětově. Největší oblibu si svátek vydobyl během socialismu, jehož propaganda prostřednictvím něj šířila ideu socialistické ženy.

V současnosti patří k oblíbeným svátkům jara, kdy muži darují zpravidla jarní květiny svým ženám, maminkám, babičkám, dcerám, partnerkám a kolegyním, a slaví jej dokonce víc lidí než Valentýn.

Reklama

Výběr článků

Načítám