Hlavní obsah

Kaple v Nových Dvorech u Bílovce se letos dočká změny k lepšímu

Novinky, Lenka Hatlapatková

Kapli sv. Martina v Nových Dvorech u Bílovce, která byla postavena začátkem 20. století, čeká rekonstrukce v hodnotě zhruba 730 tisíc korun, z toho 250 tisíc korun bude uhrazeno z Česko-německého fondu budoucnosti a částkou 70 000 korun přispělo také partnerské město Bad Neustadt.

Foto: Jiří Velký
Článek

Největší část do obnovy kaple investuje město Bílovec.

„Kaple v Nových Dvorech už nutně potřebovala opravu, v současné době je ve velmi špatném technickém stavu," říká starosta města Pavel Mrva a dodává, že rekonstrukce je pro občany této místní části města o to významnější, že se v kapli od května do listopadu konají jednou v měsíci pravidelné nedělní mše.

Díky rekonstrukci získá kaple mimo jiné statické zabezpečení, nový krov a krytinu střechy, odstraněny budou  nevhodné cementové omítky v interiéru, přibudou nová okna, dlažba a další. Rekonstrukce proběhne ve dvou etapách. První, během níž bude opravena střecha včetně krovu a vyztuženo zdivo, začne už na jaře letošního roku. Druhá etapa rekonstrukce se uskuteční v roce 2018.  

„Těšíme se, až bude kaple opravena. Žije nás tady jen něco málo přes dvacet lidí, ale když je mše nebo pouť na sv. Martina, kterému je naše kaplička vysvěcena, bývá zde úplně plno, přicházejí i občané z okolních obcí – Lukavce, Bravinného,” uvedla Marie Seligová, která se už 6 let stará o úklid a výzdobu kaple.

„V posledních letech už nemůžeme používat ani zvonici, je v chatrném stavu. Chybí nám to, kdysi jsme pravidelně zvoněním svolávali na mši nebo zazvonili, když někdo zemřel. Kapli postavili naši předci, aby se měli kde scházet, a my chceme tento odkaz zachovat. U kaple se ale často zastaví ze zvědavosti i cizí lidé, nejčastěji cyklisti a turisté, kteří se podívají oknem dovnitř a na chvíli si u kaple odpočinou," dodala Marie Seligová.

Reklama

Výběr článků

Načítám