Hlavní obsah

Kapka fyziky v hodonínské průmyslovce

Novinky, Jana Slováková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kapka fyziky aneb Studenti žákům. Na Střední škole průmyslové a umělecké v Hodoníně bylo v pátek 1. prosince těsno. Hlavně v přírodovědné učebně, kde se spolu sešli jak studenti průmyslovky, tak žáci z okolních základních škol. A bavili se fyzikálními pokusy. Ano, Kapka fyziky bavila všechny zúčastněné.

Foto: Barbora Ullmanová

Studenti průmyslovky a žáci z okolních základních škol na Kapce fyziky

Článek

Kapka fyziky je otevřená fyzikální laboratoř, ve které studenti technického lycea střední školy předvádí pokusy na celkem deseti stanovištích pro žáky 8. a 9. ročníků okolních základních škol.

V letošním školním roce proběhl na hodonínské průmyslovce historicky první ročník, jehož smyslem bylo porozumění fyzikálním jevům a hlavně přijatelnou formou jejich vysvětlení. Kapka fyziky je jakási interaktivní dílna, kterou si mohli žáci sami vyzkoušet.

Třídy z okolních základních škol se dostavily na hodinu fyziky do přírodovědné učebny hodonínské střední školy. Žáci se rozdělili ke stanovištím, která obsluhovali studenti průmyslovky. Ti jim vysvětlili pozorovaný jev, předvedli dané pokusy a nechali je, aby si mohli vše vyzkoušet. Pak žáci postoupili na další stanoviště. Vše probíhalo ve zhruba pětiminutových blocích pod dohledem učitele fyziky.

Jaké jsou výhody takové výuky?

Žáci ZŠ si vyzkouší pokusy, na které v hodinách fyziky často nezbývá čas nebo není vybavení

Studenti SŠPU si otestují své vysvětlovací a komunikační schopnosti

Učitel ze ZŠ během jedné hodiny obsáhne pokusy k deseti různým tématům

V hodinách fyziky se pak už jen připomene pokus, na který se snadno naváže

Žáci i studenti si mnohem lépe zapamatují daný fyzikální jev i jeho vysvětlení

Všichni zúčastnění se u toho dobře baví

Ne všechno se dařilo, studený Stirlingův motor neposlouchal, výboje v plynech chrlily jiskry i tam, kam neměly, vývěva se potila olejem všude kolem a chvílemi byl cítit kouř, neznámo odkud. Studenti ale zachovali chladnou hlavu a nechali pomůcky občas i odpočinout.

Oni sami pracovali téměř bez přestávky od osmi ráno až do dvou odpoledne. Střídala se jedna škola za druhou. Klobouk dolů, že všechno zvládli s úsměvem, i když na konci už dost vyčerpaní. Pokud si u maturity z fyziky vytáhnou některé z předváděných témat, tak vám poví i o úskalích, která mohou při zkoumaném jevu nastat. A to je skvělé.

Zkusili si být na chvíli učitelem. Studenti druhého ročníku technického lycea učili fyziku. A šlo jim to! Že fyzika není nuda si žáci i studenti vyzkoušeli na vlastní kůži.

Na jaká témata se tentokrát studenti bavili?

1.     Výboje v plynech

2.     Co dokáže vakuum?

3.     Není motor jako motor

4.     Povrchové napětí vody

5.     Lidské tělo jako vodič

6.     Co je to plazma?

7.     Jak vyrobit elektřinu?

8.     Vodiče a izolanty

9.     Co všechno umí magnet

10.   Mikrovlny a popcorn

A ohlasy ze základních škol? Jen kladné. Letošní první ročník rozhodně nebyl poslední. Už teď se vymýšlejí nová témata pro další ročník. Jenom jedna kapka fyziky prostě nestačila.

Reklama

Výběr článků

Načítám