Hlavní obsah

Kapka fyziky se opravdu povedla

Novinky, Jana Slováková

Změřit rychlost světla v mikrovlnce nebo ukázat totální odraz světla v optických vláknech? Podívat se na led a taky spolužákův obličej v termokameře? To vše a ještě mnohem víc bylo k vidění v pátek 30. listopadu v hodonínské průmyslovce. Probíhala tam totiž nová Kapka fyziky.

Foto: archiv SŠPU

Kapka fyziky na SŠPU Hodonín: led v termokameře

Článek

A opravdu se vydařila. Kapka fyziky je vlastně hodina fyziky, kde učitelem jsou samotní studenti hodonínské průmyslovky a žáky jsou osmáci a deváťáci z okolních základních škol. Studenti technického lycea předvádí pokusy a vysvětlují žákům, co se to vlastně děje. Ti si pak sami mohou všechno vyzkoušet.

Taková výuka se osvědčila. Je to zábavné, poučné pro všechny přítomné a hlavně fyzikální. Ukázat, že fyzika je všude kolem nás, a že to rozhodně není nuda, je vlastně docela snadné.

Nová série deseti pokusů byla na téma světlo a stín, tedy optika. UV lampa, lasery, termokamera a kahany osvětlily místnost jen minimálně. Kapka fyziky mohla začít. A podle prvotních ohlasů bavila, a to všechny zúčastněné.

V hodonínské střední škole vzniká nejspíš tradice, která hned tak nezmizí. „Loňský první ročník Kapky fyziky měl obrovský ohlas a letos jsme stále přidávali nové a nové termíny. Máme jich už šest, ale naplnili bychom i další. Takový je zájem ze základních škol,” říká Zbyněk Bábíček, učitel matematiky a fyziky na zdejší škole.

„Hlavní dík ale patří kolegyni Janě Slovákové, autorce celého nápadu a učitelce fyziky a matematiky u nás ve škole. Té se líbí hlavně přínos pro naše studenty: naučí se mluvit před publikem, vysvětlovat, komunikovat s ostatními, a hlavně si na vlastní kůži otestují, jaké to je být učitelem: zaujmout, navnadit, vysvětlit a přesvědčit. Je velice zábavné pak poslouchat: oni nedávali pozor, oni si hráli s mobilem, to je strašné říkat stejné věci pořád dokola... Další hodiny s těmito studenty jsou pak skvělé, rázem chápou, co učitelství obnáší,” směje se kantor.

„A to nemluvím o technických potížích, které každé stanoviště provází, a které se musí řešit za pochodu a rychle. To je prostě škola života,” dodává.

Kapka fyziky na průmyslovce v Hodoníně pokračuje dalšími pěti termíny až do ledna 2019.

Reklama

Výběr článků

Načítám