Hlavní obsah

Kapela Regon vydává po 22 letech CD Dirty history

Novinky, Eva Fruhwirtová

V Doubí u Náramče se každé léto scházejí stovky lidí, aby si poslechly dobrý bigbeat/metal. Letos bude koncert 24. srpna okořeněný křtem nového CD s názvem Dirty history.

Foto: Eva Fruhwirtová
Článek

Ze skalního fanouška skupiny Regon Pavla Kubáta se stal jejich bubeník. Příští rok tato kapela oslaví 35 let. Ačkoliv skončila s aktivním hraním v roce 2000, opakovaně se schází k jednomu až dvěma koncertům ročně. Fanoušků má Regon stále hodně.

Sudičkou a moderátorkou večera bude Daria Hrubá, kmotrem se stane Miloš Dodo Doležal, který nejen že CD pokřtí, ale také předvede svůj zhruba hodinový set, pro fanoušky zahraje Regon Dejavu a hlavní hvězdou večera bude samozřejmě znovuobnovený Regon-Dirty History.  

Jak to začalo

Skupina Regon vznikla v roce 1984 na půdorysu hudební formace Gong Honzy Kotase. Z kulturního domu v Babicích u Rosic se stěhují do zkušebny v Brně-Tuřanech. Přes inzerát si našli neřízenou střelu Edwina Salase a začalo speed metalové období. Salas přivedl Honzu Jiříčku s neuvěřitelně rychlými prsty. A ten zase přivede Honzu Uhlíka. Oba Honzové bydleli tajně ve zkušebně v Brně Tuřanech. Celé dny jen hráli, od rána do večera. I jídlo jim nosili.

 Ze skalního fanouška bubeník

„Léta 1992 až 1996 byla opravdu plodná. Spousta nápadů, spousta muziky, spousta vystoupení – bylo to zhruba kolem stovky vystoupení za rok,” vzpomíná Honza Kotas. Na jaře 1996 vzniká CD Drahej Špás. V té době, už delší dobu, jezdí jako předskokan Regonu kapela The Crow z Budišova, kde hraje Pavel Kubát. Po vzájemných sympatiích a velmi rychle „hozeném lanu“ Regon tohoto talentovaného bubeníka přibírá k sobě.

Jako skalní fanoušek Regonu zná celý repertoár, a tak po pár zkouškách vyráží kapela s novým bubeníkem na podia. Do repertoáru se vrací písničky, které kapela delší dobu nehrála. Během roku 1999 začínají v kapele propukat umělecké a tvůrčí neshody na to, kam a jakým směrem by se kapela měla ubírat. Na začátku nového milénia končí Regon svojí aktivní dráhu.

Znovu spolu. Třetí CD Regonu s názvem Dirty history

A o čem je? „Je to otisk doby. Bavíme se o období kolem sametové revoluce, takže rok 1989-1991. Texty jsou o lidech, o jejich charakteru, hodně se tam objevuje protipolitický aspekt,“ popisuje Pavel Kubát.  Po technické stránce je to heavy - speed metal. Jedná se o tvorbu, kde prvotní invenci přinesli Edwin Salas, Honza Jiříček, nicméně na dotvoření písniček spolupracovala celá kapela. „Texty obstaral Honza Kotas a Pavel Štěpánek. Myslím, že ty texty vzhledem k jejich tehdejšímu mladému věku, Honza Kotas tehdy 25 let, Pavel Štěpánek tehdy 23 let, jsou dost vyspělé a na úrovni,“ oceňuje Pavel Kubát.

Dodává, že fanoušci se mohou těšit na nové CD, které bude našlapané od muziky přes samotné zpracování ve formě digipacku a bookletu čítajícího cca 44 stran.

Reklama

Výběr článků

Načítám