Hlavní obsah

Kamenná krása zaplnila prostory Městského muzea v Ústí nad Orlicí

Novinky, Stanislava Dvořáková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mineralogický klub Česká Třebová připravil přehlídku kouzelně krásných minerálů ze sbírek svých členů, které si od 3. října do 12. ledna mohou návštěvníci prohlédnout na výstavě v Městském muzeu v Ústí nad Orlicí.

Foto: Stanislava Dvořáková

Jak na červeném koberci byly představeny poklady planety země.

Článek

Letošní podzimní sezonu Městské muzeum v Ústí nad Orlicí zkrášlilo nevadnoucí krásou nevšedních barev neživé přírody z povrchu i hlubin různých konců světa.

Mgr. Milan Michalski, člen České geologické společnosti, spoluzakladatel a předseda českotřebovského mineralogického klubu, připravil sérii fotografií nazvanou příznačně Z pokladnice planety země, která se stala základem podzimní výstavy, kterou doplňuje množství nerostů ze sbírek členů.

Mezi 82 členy klubu založeného 29. dubna 2001 jsou profesní odborníci, pracovníci muzeí a univerzit z ČR i ze zahraničí. Vedle pořádání výstav, přednášek a bohaté publicistické činnosti byla uskutečněna řada přírodovědných cest, na základě kterých byla navázána spolupráce s ČT při natáčení Toulavé kamery.

Významný je i podíl na pořádání Mineralogické olympiády, kterou Milan Michalski jako učitel přírodopisu a chemie založil pro žáky základních a středních škol. V areálu ZŠ Habrmanova v České Třebové byl navíc vybudován geopark.

Na vernisáži výstavy v Ústí nad Orlicí pak klub zajistil seznámení se světem kamenů komentovanou prohlídkou. Vedle nezbytných odborných informací byla hlavním důrazem estetická stránka nerostů z různých světových nalezišť, které slouží k výrobním účelům, ale i jako šperky.

Na úvod byl představen křemen jako chuďas sloužící k výrobě s tradicí pazourku - kamene našich předků až k úloze šlechtice mezi kameny s připomínkou nádherných krystalů a barevnosti šperků, známých achátů, vyskytujících se v Podkrkonoší, žilných v Podkrušnohoří, dále v Polsku, Německu, Brazílii, Uruguayi, USA a Africe.

Velká vitrína pak odhalila tajemství kamenů padajících z nebe. Pády velkých meteoritů (železných, kamenných) jsou poměrně vzácné. Většinou se jedná o kosmický prach. V roce 1963 spadl v Kerharticích meteorit o hmotnosti 1260 gramů, který je uložen v Národním muzeu v Praze. Dalším mimozemským vznikem je dopad asteroidů - vltavíny, v České Třebové pseudofulgurit vzniklý nejspíš úderem blesku do izolátoru vysokého napětí.

Divy ze světa nerostů představuje 4 000 druhů a variant, kdy vytváření krystalů, jejich tvarů a barev nemá na naší planetě konkurenci. Navíc  jako první vznikla zemská kůra (litosféra), teprve potom se vytvořily organismy a člověk. Bez neživé přírody by život na Zemi neexistoval. Od pravěku umožňovala přežít, krášlit nebo přinášet štěstí.

Všechny tyto ukázky vyústily v závěr dění v přírodě, co nastalo, když život zkameněl. Fosilie čili zkamenělé pozůstatky pradávných organismů (zuby, kosti obratlovců, schránky živočichů, jejich otisky v usazených horninách, srst mamutů ze sibiřského ledu) jsou důkazem života i proměn na zeměkouli.

Existují i tzv. živoucí fosilie, které přežily miliony let. Příkladem je latimérie podivná, jejíž objev způsobil vědeckou senzaci. Je to ryba v průměru dlouhá 1,5-2 metry s modrými šupinami, dlouho považovaná za vyhynulý druh před 70 miliony lety. V roce 1938 však byla vylovena u břehů Afriky, kde několik set jedinců žije v hloubce kolem 200 metrů.

Reklama

Výběr článků

Načítám